5 razloga zašto je konoplja čudo od biljke Ostavite komentar

Za početak, malo uvoda o povijesti biljke:

Konoplja se smatra prvom biljkom koju je čovjek ikad zasadio. Korištena je u Kini prije 10 000 godina. Biljka koja se mogla koristiti na toliko načina, brzo raste i ima listove koji liče na šaku, u Kini se smatralo da može biti samo božanskog porijekla. “Ma”, kako Kinezi nazivaju konoplju, davala im je vrlo ukusno i hranjivo sjemenje, a vrlo rano su naučili i koristiti gotovo neuništivo vlakno koje se dobije od njenih stabljika. Još u knjizi “Shen nung pen Ts’ao king”, opisani su načini kako koristiti konoplju kao sredstvo protiv malarije, reume i niza drugih zdravstvenih tegoba.
Preko Indije i antičkih kultura na području današnjeg Iraka, konoplja dolazi i u druge dijelove tada poznatog svijeta. Najstariji nalazi u Europi stari su oko 5.500 godina, i potiču s područja Njemačke, dok je na području današnje Litve nađeno sjemenje iz vremena oko 2.500 godina pr. Kr., a konopljino vlakno iz oko 2.300 godina pr.kr. Herodot (450 pr. Kr.) spominje, da su se Grci kao i njihovi susjedi Egipćani odjevali u odjeću od konopljine tkanine. U 13. stoljeću preko Španjolske u Europu stiže još jedan način primjene konoplje, proizvodnja papira. U to vrijeme još nije bila ovladana tehnologija proizvodnje papira od drva, pa je konoplja, uz stare krpe koje su i same najčešće bile od konopljinog vlakna, bila najvažniji sastojak u proizvodnji papira. Na takvom papiru tiskana je 1455. poznata Gutenbergova Biblija, a Američka deklaracija o nezavisnosti iz 1776. očuvana je do danas u izvorniku jer je bila zapisana na trajnom papiru od konoplje.

O BILJCI:

Konoplja je jednogodišnja zeljasta biljka. Ima uspravnu stabljiku i prstasto razdijeljene listove. Stabljika doseže visinu od 2 metra. Konoplja je dvodomna biljka. Ženske jedinke su veće i nose brojne neugledne cvjetove u skupinama poput klasova. Muške jedinke su manje i tvore cvatove u obliku metlice. Plodovi su sitni, jednosjemeni oraščići. Obično se pod nazivom industrijska konoplja podrazumijeva konoplja koja se upotrebljava za proizvodnju tkanina, dok se pod indijskom konopljom podrazumijevaju ženske biljke koje se uživaju zbog opojnog djelovanja. Potrebno je napomenuti da industrijsku konoplju ne treba miješati sa marihuanom. Industrijska konoplja i marihuana potječu iz iste porodice biljaka – Cannabis Sativa, no velike su razlike u njihovom načinu uzgoja, kemijskom sastavu i u konačnici svrhama uporabe. Marihuana sadrži kemijski spoj zvan THC koji na čovjeka djeluje psihoaktivno, dok industrijska konoplja taj kanabinoid sadrži tek u minimalnim i strogo zakonski reguliranim količinama – manje od 0.2.% u toj količini ne utječe na čovjeka. Za proizvodnju ulja od konoplje koristi se industrijska konoplja, točnije sjemenke industrijske konoplje koje su bogate hranjivim tvarima – mineralima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama i kao takve vrlo su vrijedne za ljudski organizam. Za proizvodnju ovog ulja koristi se metoda hladnog prešanja sjemenki, a kao rezultat dobije se ulje prepoznatljive zelenkaste boje te orašastog okusa i mirisa.

KONOPLJA JE BILJKA BUDUĆNOSTI I 5 RAZLOGA ZAŠTO JE ČUDESNA:

1. KONOPLJA KAO LIJEK

U medicini, konoplja se najčešće upotrebljava radi smanjivanja mučnine i povraćanja izazvanih protiv kemoterapijom, kao i radi smanjivanja bolova i grčenja mišića. Ulje konoplje proizvedeno od industrijske konoplje može se u Hrvatskoj legalno kupiti, a neki nutricionisti smatraju da “zahvaljujući svojem izbalansiranom sastavu, konopljino ulje uistinu pozitivno utječe na sprječavanje bolesti srca i krvnih žila, ali osim toga djeluje i na ublažavanje neugodnih učinaka predmenstrualnog sindroma, te na otklanjanje poteškoća koje se pojavljuju kao posljedica multiple skleroze, raka i shizofrenije”. Pri tome nutricionisti skreću pozornost da industrijska konoplja sadrži samo vrlo malu količinu Tetrahidrokanabinol-a, glavnog opojnog sastojka indijske konoplje.

2. KONOPLJA KAO HRANA

Konoplja je orašasta biljka koja prosječno sadrži preko 30% ulja i 25% proteina sa značajnim količinama prehrambenih vlakana, vitamina i minerala. Nedavna klinička ispitivanja identificirala su sjemenke konoplje kao funkcionalnu hranu. Studije hranjenja životinja dokazuju dugotrajnu korist sjemenki konoplje kao veoma dragocjenog nutricionističkog resursa. Konopljino sjeme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 8 esencijalnih koje tijelo ne može samo proizvesti. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Najbogatiji je poznati izvor višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina sa savršenim omjerom omega 6 i omega 3.

3. ČISTI ZRAK I ZEMLJU

Industrijska konoplja tako kroz proces fitoremedijacije (razgradnja idetoksifikacija) uvlači toksine iz zemlje kroz svoje korijenje, gdje pohranjuje ili transformira onečišćivače, a tu sposobnost konoplja je dokazala upravo u Černobilu, gdje je čistila radioaktivne materijale iz tla u okolici zloglasnog reaktora. Time konoplja dokazuje svoju sposobnost čišćenja i najgoreg radioaktivnog otpada.

4. KONOPLJA KAO ODLIČAN GRAĐEVINSKI MATERIJAL

Konoplja je niske gustoće i veoma je otporna na pukotine, što je čini idealnim materijalom u građevini, naročito u područjima koja su podložna čestim potresima. S obzirom na to da je vlakno konoplje iznimno izdržljivo, može se koristiti za izradu građevnih blokova koji, doduše,trebaju biti podržani metalom ili betonom. Iz tog razloga se najčešće koristi uz vapno. Vlakno industrijske konoplje dovoljno je snažno i izdržljivo te može poslužiti za izradu kuća. Prva takva izgrađena je 2010. godine u Sjevernoj Karolini u SAD-u.

5. IZRADA TKANINE

Među prvim stvarima za koje se koristila, a zbog koje se koristi i danas je izrada vlakna koje je vrlo slično onom koje se može dobiti od lana. Od tog vlakna izrađuje se konop, platno za jedra (po cannabisu su i dobili ime – canvas, eng. platno), cipele, odjeća, modni dodaci, nakit od konoplje, ogrlice za pse i ostalo. U nekim slučajevima se vlakno industrijske konoplje može miješati s drugim materijalima kako bi održalo čvrstoću. Tako je dobro poznato da je užad od industrijske konoplje među najčvršćim i najizdržljivijim.

Još malo zanimljivosti o konoplji:
Od ove biljke može se praviti biogorivo, eko plastika, boja i papir. Od jednog jutra konoplje može se dobiti toliko papira kao od 4,1 jutra drveća. Konoplja može dati 250 posto više vlakana nego pamuk, uz manju potrošnju vode, te 600 posto više vlakana nego lan, na istoj površini. Kad bi se plastika izrađivala od konoplje razgradila bi se odmah za razliku od naftnih derivata. Konopljino vlakno, koje se izvlači iz stabljike, vrlo je čvrsto, elastično, dugotrajno i otporno na vodu. Zanimljivost je i da se konopljina vlakna koriste za izradu kočnog mehanizma i unutrašnjih obloga automobila.

U našoj ponudi nalaze se različiti proizvodi koje koristimo u medicinske svrhe, najčešće gelovi za ublažavanje bolova u tijelu. Kreme i masti su vrlo pogodni za hidratiziranje suhe, ispucale i ranjene kože.

Pogledajte našu ponudu gelova: KLIKOM NA LINK

Pogledajte našu ponudu krema: KLIKOM NA LINK

Pogledajte našu ponudu masti: KLIKOM NA LINK


Odgovori