Proizvodi od konoplje

Dobrobiti ulja konoplje i njenih ostalih prerađevina za ljudsko zdravlje 1

Jeste li znali da se konoplja kao biljka s izuzetno ljekovitim svojstvima spominje u staroperzijskim zapisima 7000 godina prije Krista. Stanovnici drevne Perzije i Dalekog istoka odavno su uvidjeli kako se konoplja, osim u prehrani zbog svog ukusnog i hranjivog sjemenja može koristiti i u medicinske svrhe. U kineskoj knjizi s početka nove ere o medicinskim i poljoprivrednim uputama autor opisuje konoplju kao sredstvo kojim je liječio reumu i druge zdravstvene tegobe. 

Konoplja (Cannabis sativa) se pojavljuje u tri podvrste, koje se razlikuju po psihoaktivnom djelovanju odnosno postotku THC-a. Indijska konoplja sadrži više od 0,2% THC-a i koristi se kao opojna droga ili u medicinske svrhe, dok industrijska konoplja sadrži manje od 0,2% THC-a prema tome nema psihoaktivno djelovanje, a njena upotreba je višestruka. 

Najpoznatiji produkti su sjemenke konoplje i hladno prešano ulje konoplje koje se smatraju “super” hranom zbog pozitivnog djelovanja na ljudsko zdravlje. 

Bogata je omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima A, D i E te nekolicinom vitamina B.

Sjemenke konoplje sadrže esencijalne, omega 3 i omega 6 masne kiseline koje pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Osim toga navedene masne kiseline pomažu kod pravilnog rada mozga i štite od Parkinsove bolesti i Alzheimera. Zbog visokog udjela topivih vlakana održava probavni trakt i otklanja probavne smetnje poput nadimanja i konstipacije. Konzumiranje sjemenki konoplje može ublažiti simptome anksioznosti i depresije te popraviti raspoloženje.

Hladno prešano ulje konoplje često se koristi u proizvodnji kozmetičkih proizvoda kao što su gelovi, kreme, balzami i masti. Zaštitne masti na bazi ulja konoplje idealne su za suhu i oštećenu kožu, a glavna specifičnost ovog ulja je što ono vrlo lako prodire u unutrašnje slojeve kože i tako pospješuje brži rast stanica kako bi se koža što prije regenerirala. Masažni gelovi na bazi hladno prešanog ulja konoplje u kombinaciji s eteričnim uljima eukaliptusa, lavande i ružmarina osim za osjetljivu i suhu kožu imaju primjenu kod bolnih mišića i zglobova. Potiču lokalnu cirkulaciju i smanjuju ukočenost u bolovima i zglobovima. 

One Comment

  1. Bok, ovo je komentar.
    Kako bi započeli s moderiranjem, uređivanjem i brisanjem komentara, na Nadzornoj ploči otvorite zaslon Komentara.
    Avatari komentatora dolaze iz Gravatar.

Odgovori