Liječenje bolnih stanja uz pomoć konoplje Ostavite komentar

Za početak, malo uvoda o povijesti biljke:

Konoplja se smatra prvom biljkom koju je čovjek ikad zasadio. Pronađeni su dokazi i tragovi da je korištena u Kini prije 10 000 godina.
Konopljino vlakno iz oko 2.300 godina pr.kr. Herodot (450 pr. Kr.) spominje da su se Grci, kao i njihovi susjedi Egipćani, odjevali u odjeću od konopljine tkanine.
U 13. stoljeću preko Španjolske u Europu stiže još jedan način primjene konoplje, proizvodnja papira. Na takvom papiru tiskana je 1455. poznata Gutenbergova Biblija, a Američka deklaracija o nezavisnosti iz 1776. očuvana je do danas u izvorniku jer je bila zapisana na trajnom papiru od konoplje.

O biljci i preradi:

Obično se pod nazivom industrijska konoplja podrazumijeva konoplja koja se upotrebljava za proizvodnju tkanina, dok se pod indijskom konopljom podrazumijevaju ženske biljke koje se uživaju zbog opojnog djelovanja. Potrebno je napomenuti da industrijsku konoplju ne treba miješati sa marihuanom. Industrijska konoplja i marihuana potječu iz iste porodice biljaka – Cannabis Sativa, no velike su razlike u njihovom načinu uzgoja, kemijskom sastavu i u konačnici svrhama uporabe. Marihuana sadrži kemijski spoj zvan THC koji na čovjeka djeluje psihoaktivno, dok industrijska konoplja taj kanabinoid sadrži tek u minimalnim i strogo zakonski reguliranim količinama – manje od 0.2.% u toj količini ne utječe na čovjeka.

Za proizvodnju ulja od konoplje koristi se industrijska konoplja, točnije sjemenke industrijske konoplje koje su bogate hranjivim tvarima – mineralima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama i kao takve vrlo su vrijedne za ljudski organizam. Za proizvodnju ovog ulja koristi se metoda hladnog prešanja sjemenki, a kao rezultat dobije se ulje prepoznatljive zelenkaste boje te orašastog okusa i mirisa.

KONOPLJA KAO LIJEK

U medicini, konoplja se najčešće upotrebljava radi smanjivanja mučnine i povraćanja izazvanih kemoterapijom, kao i radi smanjivanja bolova i grčenja mišića. Ulje konoplje proizvedeno od industrijske konoplje može se u Hrvatskoj legalno kupiti, a neki nutricionisti smatraju da “zahvaljujući svojem izbalansiranom sastavu, konopljino ulje uistinu pozitivno utječe na sprječavanje bolesti srca i krvnih žila, ali osim toga djeluje i na ublažavanje neugodnih učinaka predmenstrualnog sindroma, te na otklanjanje poteškoća koje se pojavljuju kao posljedica multiple skleroze, raka i shizofrenije”. Pri tome nutricionisti skreću pozornost da industrijska konoplja sadrži samo vrlo malu količinu Tetrahidrokanabinol-a, glavnog opojnog sastojka indijske konoplje.

O bolnim stanjima i upalama zglobova i mišića:

Bolovi, slaba pokretljivost i ukočenost javljaju se kao posljedica upalnih promjena koštano mišićnog sustava, a najčešći su reumatizam, išijas, artroza, artritis, sportske i druge ozljede…

Artritis i reumatizam su kronične degenerativne promjene zglobova. Istrošenost zglobova može biti posljedica dugotrajnog ponavljanja pokreta pa se mogu javiti artroza ili burzitis zgloba. Ove tegobe su najčešće vezane za zanimanje, a najčešće ih imaju sportaši, kuhari, frizeri, osobe koje su izložene dugotrajnom sjedenju ili stajanju.

Bolovi u mišićima ili zglobovima jasno pokazuju da su nastale određene promjene kojima je bitno otkriti uzrok. Na artritis, sindrom smrznutog ramena primjerice ne možemo baš utjecati ali možemo ublažiti njihove simptome.

Bolni mišići ograničavaju kompletan mišićno-koštani sustav, što može izazvati grčeve. Sve se to negativno odražava na raspoloženje i zdravlje. Bolovi mišića često se mogu ublažiti intenzivnim masažama.

Pomoć gelova pri masaži bolnog područja:

U našoj ponudi nalaze se različiti proizvodi koje koristimo u medicinske svrhe, najčešće gelovi za ublažavanje bolova u tijelu. Prilikom masiranja tkiva (mišići ili zglobovi), koristite gelove tako da uzmete manju količinu, otprilike na jagodice i vrhove prstiju, stavite na željeno područje i počnete lagano, kružnim pokretima umasiravati gel. Analgetski gelovi imaju aktivne sastojke koji prilikom ulaska u tkivo, blokiraju receptore za bol. Na taj način postiže se željeni efekt- smanjenje bolova ili barem ublažavanje. Masaža također potiče cirkulaciju što znači da je u tkivu omogućena bolja razmjena i opskrba hranjivih tvari. Gel može dublje prodrijeti te brže početi djelovati.

Moramo naglasiti da su gelovi vrlo korisni i da nekim ljudima mogu u velikoj većini pomoći, no, nisu zamjena za medikamentoznu terapiju. Gelove koristite kao nadopunu uobičajenoj terapiji, ukoliko postoji.
Preporučujemo nanošenje gelova barem 1-2 puta dnevno, po potrebi i češće (3-4) tijekom 10-ak dana u kontinuitetu. Vrlo je bitno da koristite gelove barem par dana u kontinuitetu kako bi se postigao maksimalan efekt te kako bi najobjektivnije uspjeli procijeniti odgovara li Vam gel.

Iz naše ponude izdvajamo:

Odgovori