Što je toaletno povišenje i kako vam može olakšati život? Ostavite komentar

Znamo da kupaonica može biti vrlo opasno mjesto za starije osobe, kao i za osobe s poteškoćama u kretanju. Stoga je odabir adekvatnog toaletnog povišenja za WC školjku izuzetno važan. Toaletno povišenje pomaže onima kojima je teško koristiti klasičan WC zbog visine sjedala, podižući visinu same daske, umjesto da morate podići cijeli zahod ili instalirati novi.

Za koje pacijente je namijenjeno toaletno povišenje?

Bez obzira je li vam teško sjesti ili ustati, ovaj proizvod može vam biti od velike pomoći. Najčešća upotreba toaletnog povišenja obično je za starije osobe s poteškoćama u kretanju, osobe nakon operacije kuka, kralježnice ili koljena, kao i za one koji imaju problema s ravnotežom. Ukoliko imate neku od ovih tegoba, toaletno povišenje za WC školjku odlazak u kupaonicu može vam učiniti znatno lakšim i sigurnijim.

Kako odabrati adekvatno toaletno povišenje?

Standardna toaletna povišenja podižu visinu sjedala između 6-15 cm. Visina adekvatnog povišenja ovisi o visini pacijenta. Kada birete visinu toaletnog povišenja, važno je pogoditi ispravnu visinu koja će vas učiniti sigurnima, na način da vaša stopala ravno dodiruju pod. Također je iznimno važno (posebno nakon operacije kuka) da kada sjednete na WC, kut između natkoljenice i tijela nije manji od 90°. Dakle, toaletno povišenje se koristi za podizanje visine sjedišta toaletne školjke na ugodnu razinu, čime se olakšava sjedanje i ustajanje.

Toaletno povišenje s rukohvatima: prednosti i nedostaci

Postoje varijante toaletnih povišenja s rukohvatima. Ukoliko veliki dio težine morate prebaciti na ruke kako biste ustali, predlažemo da (ako je moguće) pokraj wc školjke u zid montirate toaletni rukohvat. Ako su vam rukohvati na toaletnom povišenju isključivo pripomoć, ovo je odlična opcija!

Dimenzije i oblici

Toaletna povišenja najčešće su standardiziranog oblika, oblika klasične WC školjke. Ako imate školjku van dimenzija, ili pak nekog drugog oblika (četvrtastog ili izduženog, npr) pri kupnji je to važno naglasiti.

Montaža toaletnog povišenja

Toaletna povišenja iznimno su jednostavna za montažu: postojeća daska se skida, a na njeno mjesto dolazi ova, podignuta. Montira se najčešće uz pomoć dva plastična vijka. Nakon montaže provjerite čvrstoću i stabilnost, kako bi se u svojoj kupaonici osjećali apsolutno sigurno!

Održavanje higijene toaletnog povišenja

Higijensko održavanje toaletnog povišenja je vrlo jednostavno. Održava se kao i klasična WC daska. Svakako preporučujemo plastično toaletno povišenje koje je u potpunosti moguće dezinficirati.

Odgovori