Bol u koljenu

Bol u koljenu – kako si pomoći kod kuće? Ostavite komentar

Koljeno je jedan od najvećih zglobova na našem tijelu, a sastoji se od dvije potkoljenične kosti i natkoljenične kosti koje su povezane četirima jakim ligamentima, koje dijelimo na tri skupine. Prvu skupinu čine ligamenti koji pojačavaju zglobnu čahuru, drugu skupinu čine kolateralni ligamenti koji učvršćuju zglob sa strane, a treća su skupina ukriženi ligamenti u unutrašnjosti zgloba. Ligamenti stabiliziraju i kontroliraju pokrete koljena i ukoliko dođe do njihovog puknuća, koljeno gubi na stabilnosti i javlja se bol. Između kosti nalazi se meniskus, ovalni hrskavični jastučić. Sve ove strukture u koljenu važne su za njegovu funkciju, a samim time i podložne ozljedama.

Bol u koljenu česta je pojava koja pogađa ljude svih dobnih skupina. Može biti posljedica ozljede, poput napuknutog ligamenta ili oštećene hrskavice, degenerativnih stanja te ostalih medicinskih stanja, uključujući artritis, giht, infekcije ili pretilost.

Bol u koljenu ima mnogo različitih uzroka. Od velike je važnosti postaviti pravu dijagnozu kako bi se mogla provesti adekvatna terapija.

Početna procjena radi se na temelju što opširnije anamneze (dob pacijenta, aktivnosti kojim se bavi, posao koji radi, je li nedavno bila kakva ozljeda, širi li se bol u koljenu).
Također je vrlo bitno utvrditi kada koljeno boli (hod niz stepenice, uz stepenice, po ravnom terenu) te postoji li jutarnja ukočenost koljena.

Učestali simptomi koji ponekad prate bol u koljenu uključuju:
• Slabost ili nestabilnost
• Škripanje zgloba
• Nemogućnost ispravljanja koljena
• Oteklinu zgloba
• Crvenilo i toplinu na opip

Mnoge vrste manjih bolova u koljenu mogu se liječiti kod kuće. Fizikalna terapija i operativni zahvati primjenjuju se uslijed većih bolova u koljena.

Kako si pomoći kod kuće?

Za početak, pokušajte s najstarijom i vrlo efikasnom metodom – terapijom ledom (krioterapija).

Krioterapija je lokalno korištenje leda na bolnom dijelu tijela, terapijska metoda korištena i poznata već stoljećima.
Svrha korištenja leda i liječenja ledom jest postizanje bolje prokrvljenosti, duboke vazodilatacije uz istovremeno blokiranje aferentnih živaca (blokada prijenosa boli), kako kod akutnih i sportskih povreda, tako i kod kroničnih bolova u koljenu.

U plastičnu posudicu ulijte vodu, unutra stavite štapić ili žličicu (kao da radite sladoled na štapiću) te posudicu s vodom smrznite u zamrzivaču.
Dva puta dnevno, laganim kružnim pokretima trljajte ledom bolan zglob dok ne osjetite da je koža blago utrnula na dodir i da je područje pocrvenjelo.

Nakon hlađenja, preporučujemo primjenu nekog od analgetskih gelova, poput Rapid zmijskog gela, koji se pokazao kao odlična terapija za bolove u dubokim zglobovima (kuk, koljeno kralježnica, rame i sl…)

Kao privremeno rješenje za nužne fizičke aktivnosti, zglob koljena možete rasteretiti steznikom, bandažom ili ortozom.
Iz naše ponude izdvajamo steznik za koljeno s trostrukim čičkom

Odgovori