Problem nesigurnog i nestabilnog hoda te moguća rješenja Ostavite komentar

Ukratko o hodu:

Prilikom hoda odnos među zglobovima se stalno mijenja, dok važnu ulogu u pokretanju zglobova imaju i mišići. Uloga mišića je da pri fazama hoda pojedine zglobove noge pokreće, a druge učvršćuje tj. stabilizira. Ispravno i koordinirano hodanje podrazumijeva usklađene pokrete ruku i nogu – suprotna ruka u odnosu na nogu – kao i disanje koje mora biti usklađeno s ritmom hodanja.*

Odstupanje od normalnoga hoda:

Odstupanja se mogu javiti iz više razloga primjerice nakon traume kostiju, mišića, zglobova kao i artroze jednog ili više zglobova. Kao posljedica ovog niza može se javiti smanjenje ili gubitak pokreta u nekom od zglobova, što uzrokuje povećanu pokretljivost u drugom zglobu. Npr. gubitak pokreta u kuku (artroza) izaziva povećanje pokretljivosti u kuku druge strane i lumbalnoj kralješnici. Ako je iz bilo kojeg razloga prisutna bol u koljenu, posljedica te boli je nemogućnost ispružanja tj. ekstenzije. Dakle, ozljede u području zdjelice, kuka, koljena, skočnog zgloba ili stopala potiču antalgičan ili bolan hod. To je obrambeni ili samozaštitni hod pri kojem je oslonac na ozlijeđenu nogu kraći nego na zdravu.*

*preuzeto sa www.plivazdravlje.hr

Zdravstvene koristi upotrebe pomagala:

Pronalaženjem i upotrebom adekvatnih pomagala za hod kod oboljelih i/ili starijih osoba znatno se olakšava čovjekovo kretanje, a samim time i obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Hod ima pritom mogućnost korekcije, a u tom slučaju tijelo, kralježnica i zglobovi manje pate i manje bole. Pomagala daju osjećaj sigurnosti i stabilnosti te se uvelike smanjuje rizik od padanja.

Štake, štapovi, hodalice i rolatori- pomoć pri hodanju!

Štake i štapovi se koriste u slučaju privremenih i akutnih problema s hodanjem, stajanjem i stabilnosti, odnosno osobama koje trebaju minimalnu podršku. Osobe koje koriste štake (podlaktične; potpazušne) ili štapove (jednostavne ili sa više krakova), ovisno o problematici, obično nemaju izraženijih i bitnijih promjena u stabilnosti pri hodanju te im nije potrebna veća potpora u vidu hodalica, rolatora ili kolica.
Slijedeća kategorija pomagala za hodanje se odnosi na veće nestabilnosti hodanja i veću zavisnost o pomagalu. Gotovo nesamostalno kretanje, slabost noga i mišića te cijelog tijela, stanja poslije primjerice moždanog udara ili ostalih neuroloških poremećaja, bolesti koje zahvaćaju lokomotorni sustav, indikacije su za uporabu pomagala koja pružaju veću podršku. Za odabir pomagala za osobe ograničene pokretljivosti, preporučujemo savjetovanje s liječnikom ili stručnim timom u specijaliziranim prodavaonicama.

Obratite nam se s povjerenjem te pogledajte našu ponudu pomagala ovdje.

Odgovori