Križobolja

Križobolja – bolest današnjice Ostavite komentar

Križobolja je, možemo to sa sigurnošću tvrditi, jedna od najčešćih bolesti današnjice. Više od 80% ljudi je barem jednom u životu iskusilo ovaj neugodan zdravstveni problem. Način života, puno sjedenja i premalo kretanja dovode do problemima s raznim koštanim, mišićnim i nervnim strukturama leđa, a rezultat je križobolja (lumbago).

Kralježnica – “stup” našeg tijela

Kralježnica je vrlo složen anatomski sklop kralježaka (od kojih su sedam vratnih, dvanaest prsnih i pet slabinskih pokretni), hrskavičnih međukralježničkih kolutova (diskusi) koji omogućuju pokretanje kralježaka. Povezana je s brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i ligamentima, tvoreći glavni noseći “stup” tijela. Omogućuje nam uspravan položaj, a kralješci poredani u “cijev” oblikuju zaštitni kanal kroz koji prolazi leđna moždina i korijeni živaca za ruke i noge. Stoga je zbog svoje mnogostruke funkcije kralježnica izložena stalnom mehaničkom djelovanju opterećenja (tlaku, vlaku, smicanju, savijanju, uvijanju, torziji), pa može doći do prenaprezanja i istrošenosti. Posljedica svega navedenog je križobolja.

Pojedini dijelovi kralježnice (vratni, prsni i slabinski) imaju različiti opseg pokretljivosti, od koji su vratni izuzetno pokretljivi, a prsni vrlo slabo pokretni. Na prijelazu između jednog dijela kralježnice u drugi najčešće dolazi do degenerativnih promjena, koje su izvorište boli. Tako konkretno kod križobolje bol može nastati u prsno-slabinskom prijelazu, u samom slabinskom dijelu, a najčešće na slabinsko-križnom prijelazu između vrlo pokretnog i opterećenog zadnjeg slabinskog kralješka i vrlo slabo pokretne križne kosti.

Među ostalim, donji, lumbalni dio leđa (križa) i kuk su međusobno vezane, koštano i vezivno-mišićne strukture. Problem u jednom od ovih dijelova tijela može uzrokovati poremećaj funkcije i bol u drugom dijelu.
Ako imate kroničnu bol u donjem dijelu leđa, pokreti kuka mogu se smanjiti, a mišići koji okružuju kuk mogu postati napeti i bolni.
Ako postoji bilo kakav problem u funkciji kuka, mehanika donjeg dijela leđa može se izmijeniti, što uzrokuje bol u obje regije, i u kuku, ali i u križima.
Donji dio leđa i kuk imaju zajedničke brojne skupine mišića. Kada je zahvaćen određeni mišić, to može dovesti do kompenzacijskih pokreta, umora i bolova u ostalim okolnim mišićima.
Neka stanja mogu utjecati na jednu stranu, dok druga pak mogu istovremeno uzrokovati bol na obje strane križa i kukova.

Križobolja – mogući uzroci

Križobolja ima jedan vrlo čest uzrok! Važan problem je prenapregnutost mišića u određenim dijelovima leđa ili kuka što dovodi do mišićnog grča. Mišićni grč (spazam) uzrokuje bol, a bol uzrokuje spazam i tako dolazimo do začaranog kruga: bol – spazam – bol. Ovaj začarani krug najčešće je potrebno prekinuti na način da prenapregnutu i zgrčenu muskulaturu opustimo. U tu svrhu koriste se farmaceutski pripravci, a iznimno dobro pomaže i blaga masaža s gelovima protiv bolova. Predlažemo vam gelove na prirodnoj bazi, kako se potencijalno štetni sastojci i kemikalije ne bi akumulirali u organizmu.

Osim gore navedenog, najčešće vrste bola i uzroci bolnosti su sljedeći:

Oštra bol u donjem dijelu leđa i kuku s jedne strane

“Žigajuća”, žareća, oštra bol s jedne strane lumbalnog dijela leđa i kuka mogu biti uzrokovani grčenjem mišića, disfunkcijom zglobova i / ili pritiskom na živce u tom dijelu tijela. Navodimo najčešće uzroke:

Piriformis sindrom

Piriformis sindrom uzrokovan je spazmom (grčem i napetošću) mišića piriformisa smještenog duboko u stražnjici, a najčešće uzrokuje:

  • Umjerene do jake bolove u donjem dijelu leđa, kuku i najčešće jednoj strani stražnjice
  • Ova bol često se širi i u stražnji dio bedra
  • Nemogućnost dugog sjedenja
  • Bol se obično osjeća s jedne strane, a često se pojačava pokretima u kuku
  • Bol se javlja kod hoda uzbrdo ili uz stepenice

Piriformis sindrom obično je uzrokovan prekomjernom aktivnošću mišića rotatora kuka (koji pomažu okretati kuk prema unutra ili prema van) ili sjedenjem na tvrđim površinama dulje vrijeme.

Disfunkcija sakroilijakalnog zgloba

Upala, instabilitet ili dislokacija u zglobu koji povezuje donju kralježnicu sa zdjelicom, sakroilijakalni zglob, može uzrokovati:

  • Oštru, probadajuću bol duž donjeg dijela leđa, kuka i stražnjice
  • Bol koja se može proširiti niz stražnju stranu bedara, ali najčešće se ne širi ispod koljena
  • Određeni položaji ili aktivnosti mogu uzrokovati pojačanu bolnost, poput prelaska sa stojećeg na sjedeći položaj, penjanja stepenicama ili ležanja na zahvaćenoj strani

Najčešći uzroci ovog poremećaja su artritis, ozljeda ili ponavljajući stres unutar zgloba. Ovaj je zglob također čest uzrok boli kod trudnica zbog hormonalnih i tjelesnih promjena za vrijeme trudnoće.

Iako su češće s jedne strane tijela, bolovi u sakroilijakalnom zglobu također mogu biti izraženi s obje strane križa i kukova.

Simptomi sindroma piriformisa i disfunkcije sakroilijakalnog zgloba mogu oponašati išijas (lumbalnu radikulopatiju).

Bol i ukočenost u križima i kukovima

Bolove u donjem dijelu leđa i kuku često prati osjećaj ukočenosti. Ovaj simptom je obično zaštitni mehanizam tijela. Ukočenost koja se javlja s bolovima može oslabiti i znatno smanjiti funkciju leđa, kuka i noge. Navodimo nekoliko uobičajenih stanja zbog kojih se ovi simptomi mogu pojaviti u kombinaciji:

Skraćena stražnja loža

Skraćena stražnja loža zbog ozljede ili naprezanja može promijeniti biomehaniku vaše kralježnice.

Skraćena muskulatura stražnje lože može utjecati na anatomiju donjeg dijela kralježnice, narušavajući prirodnu, zdravu poziciju donjeg dijela leđa s kukom. Vrlo česta je ukočenost donjeg dijela leđa, s bolovima ili bez bolova.

Ukočenost je obično izraženija kada se nagnete prema naprijed. Čest je i hod sa ukočenom nogom kako bi se izbjeglo savijanje noge u kuku ili koljenu.

Osteoartritis kuka

Bol u križima i ukočenost kuka često uzrokuje starosna degeneracija zgloba kuka (osteoartritis kuka):

Osteoartroza kuka uzrokuje ukočenost i znatno smanjenje opsega pokreta u kuka. Ova promjena može uzrokovati nagib kuka prema naprijed, uzrokujući neprirodnu zakrivljenost donjeg dijela kralježnice. Izvijenost leđa prema naprijed (lordozu) može postati izraženija, ponekad uzrokujući ispupčenje ili herniju donjih kralježničkih diskova.

Ovo stanje s vremenom može uzrokovati i degeneraciju kralježničnih zglobova.

U svakom slučaju, ako vas muči križobolja, ako osjetite bol i / ili ukočenost donjeg dijela leđa i kuka koja utječe na vaše svakodnevne aktivnosti, razgovarajte sa svojim liječnikom. Liječnik može točno dijagnosticirati uzrok vašeg problema i uputiti vas na dodatne dijagnostičke preglede.

Napominjemo da je uvijek dobro pokušati bolove riješiti s prirodnim sredstvima, kao što su biljni gelovi koji se nanose lokalno, na bolom zahvaćeno područje. Također, vrlo korisno je i djelomično imobilizirati zahvaćeni dio nekim steznikom ili ortozom. Preporuka je da se steznici ne nose konstantno, već isključivo u akutnoj fazi. Nakon toga ih koristite pri aktivnostima koje uzrokuju bolnost (naprezanja, dugo hodanje, stajanje).

Mi vam predlažemo sljedeće artikle kako biste si sami pomogli smanjiti križobolju:
Rapid zmijski gel
Pojas za donji dio leđa s trostrukim čičkom
Magnetni pojas za donji dio leđa

Odgovori