Vodič za ispravno uzimanje mjera zglobova Ostavite komentar

Mjerenje opsega zglobova za ispravno određivanje veličine pomagala, steznika i ortoza jedan je od bitnijih zadataka djelatnika koji rade u specijaliziranim prodavaonicama upravo poput naše. No, donosimo Vam vodič kako to napraviti u vlastitom domu.

Zašto je to bitno?

Kako bi osobe-pacijenti uspješno iskoristili sva korisna djelovanja koje Vam razna pomagala u obliku steznika ili ortoza mogu pružiti, vrlo je bitno ispravno odrediti veličinu.
Kod medicinskih pomagala u raznim oblicima koje osobe nose i stavljaju na tijelo, naglasak je na njihovom djelovanju u smislu poboljšanja zdravlja.
Najčešće propisani i preporučeni od strane liječnika ili specijalista, steznici ili ortoze nose se svakodnevno (po par sati ili prema uputama liječnika).
Jasno je da veličina pomagala mora biti sasvim odgovarajuća. Tijesno pomagalo prekida cirkulaciju i remeti rad organa, a posebice se odnosi na slučaj abdominalnog steznika ili pojasa za donji dio leđa. Prevelikom veličinom ne dobivate potrebna kompresivna svojstva koja pomagalo nudi.

Kompresivna djelovanja pomagala

Kompresivna terapija počinje jednostavnim i djelotvornim mehaničkim principom-postavljenjem pomagala na tijelo (steznik, kompresivne čarape itd.). Noseći steznik dobiva se efekt pumpe koja pomaže povratak venskog toka, smanjuje se pritisak te se prevenira venska staza i deterioracija stijenki vena. U određenom dijelu tijela događa se olakšanje bola i umora, a sve to zahvaljujući potaknutoj cirkulaciji u tkivu. Zglobovi često naotiču- kompresivna terapija (steznik) je saveznik u takvoj borbi.

Da bi izmjerili opseg, potreban vam je fleksibilan metar koji se može omotati oko tijela.

Vodič za ispravno uzimanje mjera zglobova (u obliku fotografija):

1. Steznik za lakat- opseg podlaktice

Savinite ruku. Neka odnos podlaktice i nadlaktice tvori kut od 90 °. Mjera se uzima od samog ruba lakta do otprilike 10-ak cm udaljeno područje na podlaktici. Opseg podlaktice se uzima na tom dijelu.

Našu ponudu pogledajte ovdje.

2. Steznik za ruku, ručni zglob, palac, zapešće- opseg zapešća

Metrom napravite krug oko zapešća te očitajte rezultat.

Našu ponudu pogledajte ovdje.

3. Pojas za trbuh (abdominalni steznik), leđa (pojas za leđa), ortoza za lumbalni dio kralježnice (LSO)-opseg trbuha

Metrom izmjerite opseg trbuha. Metar se postavlja u razini pupka. Obratite pažnju kada uzimate mjeru da metar uvijek bude postavljen u istoj razini: kako i na trbuhu, tako i na leđima. *Zatražite pomoć od ukućana, liječnika, medicinske sestre ili djelatnika u prodavaonici.

Našu ponudu pogledajte ovdje.

4. Steznik/ortoza za koljeno-opseg koljena

Mnogi steznici za koljeno preporučuju da izmjerite na više mjesta kako bi se osigurale točne veličine. Najčešće, to su mjerenja preko same patele (koščice ispred koljena), cca 10-ak cm iznad koljena (opseg natkoljeničnog dijela koljena), cca 10-ak cm ispod koljena (potkoljenični dio). Pratite uputstva od proizvođača.

Našu ponudu pogledajte ovdje.

5. Steznik za gležanj/skočni zglob- opseg gležnja

Opseg gležnja se dobiva postavljajući metar tako da prelazi preko izbočenih koščica (malleola). S lijeve i desne strane gležnja nalaze se ti maleni zglobovi koji spajaju završetke potkoljeničnih kostiju te početak gležanjskih.

Našu ponudu pogledajte ovdje.

Savjeti:

Zatražite pomoć svojih ukućana, liječnika, medicinske sestre ili djelatnika u specijaliziranoj prodavaonici. Pogotovo ukoliko se radi o kroničnim bolovima, smanjenom opsegu pokreta u zglobovima ili ostalim dijagnozama koje Vam ograničavaju pokretanje.

Mjerenja za steznike, ortoze i ostala pomagala variraju od proizvođača do proizvođača. Svakako prije kupnje posavjetujte se s djelatnicima ili obratite posebnu pažnju na opise proizvoda i uputstva.

Odgovori