Koenzim Q10

Što je koenzim Q10 i zašto bi se trebao naći na vašem meniju Ostavite komentar

Koenzim Q 10 često poistovjećujemo s antiageing kremama i borbom protiv starenja kože. Međutim, uz to što je sastavni dio preparativne kozmetike i koenzim mladosti, on je snažna molekula koja povoljno dijeluje na cjelokupno zdravlje. Pročitajte zašto je važan, kako utječe na naš organizam i iz čega ga možemo dobiti.

Koenzim Q10 otrkiven je sredinom 20. stoljeća, a čovjek koji ga je otkrio ujedno je i ponosni nositelj Nobelove nagrade za otkriće ovog neobičnog spoja. Koenzim Q10 (ubidekakvinon ili ubidekarenon) složena je molekula koja pripada skupini ubikinona tj. koenzima Q. Naziv ubikinon vuče porijeklo iz latinske riječi “ubiquitus” što znači sveprisutnost ovog spoja u hrani i živim organizmima.

Aktivator stanične energije

Koenzim Q10 prirodna je tvar koja pretvara hranu u energiju. Djeluje kao katalizator koji ubrzava i usmjerava biokemijske procese, a djeluje i kao prirodni antioksidans. Zahvaljujući svojim svojstvima povoljno djeluje na naše opće fizičko, mentalno stanje i srčanu funkciju.

Izvor koenzima Q10

Najveće koncentracije koenzima Q10 u tijelu pronađene su u srcu i jetri gdje radi specifičnog metabolizma postoji vrlo velika potreba za energijom. Drugi izvor je hrana. Tijelo ne proizvodi uvijek jednaku količinu koenzima Q10. Njegovo se stvaranje povećava pri fizičkom radu, a smanjuje s godinama. Maksimalna koncentracija koenzima Q10 prisutna je u dobi između 22 i 23 godine. Nakon 35 – 40 godine života koncentracija je za trećinu manja, a kod osoba preko 60 godina ima ga 60% manje nego god dvadesetogodišnjaka.

Na manjak koenzima Q10 utječu i kronične bolesti, stres, uzimanje lijekova, neredovita i neuravnotežena ishrana. Kada razina koenzima padne na minimum javlja se potreba za njegovom suplementacijom.

Koenzim Q10 možemo uzimati iz mesa, orašastih plodova, soje i špinata, a vegeterijanci ga mogu dobiti iz ekstra djevičanskog maslinovog, sojinog, repičinog i grožđanog ulja. Koenzim Q10 se može unositi i u obliku dodataka prehrani.

Koenzim štiti srce

Najveću potrebu za koenzimom Q10 ima naše srce. Pokazao se kao učinkoviti dodatak u liječenju mnogih kardiovaskularnih bolesti poput aritmije, visokog krvnog tlaka, angine pektoris, ishemije i kao prevencija srčanog i moždanog udara.

Koenzim Q10 i Parkinsonova bolest

Rezultati dvostrukog slijepog placebo-kontroliranog istraživanja su potvrdili djelovanje koenzima Q10 na Parkinsonovu bolest. Dokazano je da ovaj prirodni sastojak usporava razvoj Parkinsonove bolesti za čak 40%.

Jača imunitet

Koenzim Q10 pokazao je vrlo dobre rezultate u borbi protiv infekcija, uključujući i AIDS. Naime, unosom ovog važnog nutrijenta brzina imuno odgovora se povećava za 57%.

Koenzim Q10 pokazao je i značajno djelovanje na:

  • alergije
  • kronični umor
  • Alzheimerovu bolest
  • mršavljenje
  • migrene
  • poboljšanje kvalitete spermija
  • paradentozu

Jeste li znali da u Japanu milijuni ljudi koriste koenzim Q10 kao osnovni lijek za liječenje bolesti srca i krvnih žila.

Snažan antioksidans i eliksir mladosti

Naša koža je svakodnevno izložena oksidativnim utjecajima što pridonosi njezinu ubrzanom starenju, a koenzim Q10 kao antioksidans i energetski posrednik usporava i zaustavlja procese starenja kože te značajno reducira nastanak bora. U takvim je slučajevima, kako bi se ostvario optimalni učinak i poboljšala vitalnost kože, potrebno ne samo primjenjivati pripravake koenzima Q10 u obliku krema, već je od izuzetne važnosti i njegov peroralni unos.

Izvori: definicijahrane.hr / adiva.hr / alternativazavas.com

Foto: beautybythegeeks.com, remedies.ie

Odgovori