Vitamin D – znate li koliko je važan? Ostavite komentar

Vitamin D ili vitamin sunca poznat je kao neophodan vitamin za zdravlje kosti, no istraživanja u posljednjih 20-ak godina sve više govore o njegovoj ulozi kao imunomodulatora. Mnogim istraživanjima dokazano je da vitamin D sprečava prejaki imunosni odgovori u autoimunim bolestima, ali da je isto tako ključan za pravilan i snažan odgovor u akutnim infekcijama kao što su viroze. Osim na imunološki sustav, vitamin D ima i povoljan učinak i na kardiovaskularni, endokrinološki, neurološki i muskulo-skeletni sustav.

Naše tijelo sintetizira vitamin D u nekoliko koraka. U koži se pod utjecajem UVB zraka iz sunca 7-dehidroksikolesterol pretvara u previtamin D3 i vitamin D3. Vitamin D3 se zatim u jetri pretvara u 25-hidroksivitamin D. 25-hidroksivitamin D transportira se u bubrege, gdje se pretvara u svoj aktivni oblik 1,25-dihidroksivitamin D (poznatiji kao kalcitriol).

S dolaskom hladnijeg vremena (ali i za vrijeme neizbježne samoizolacije ili karantene), sve manje vremena provodi se na suncu, što posljedično dovodi i do smanjenje sinteze endogenog vitamina D.

Na endogenu sintezu utječe i onečišćenje zraka te primjena sredstava za zaštitu od sunca, smanjujući sintezu i za 95%. Ovisno o dobu godine, na suncu se u prosjeku treba provesti između 10 minuta i 3 sata kako bi sintetiziralo 1000 i.j. vitamina D.

Smatra se da oko 50% populacije pati od nedostatka vitamina D. Dovoljno izlaganje suncu osigurava dovoljnu sintezu vitamin D koji će imati povoljan utjecaj i na stečeni i na prirođeni imunitet. Vitamin D ima i stimulirajući i inhibirajući učinak na stanice prirođenog imuniteta (makrofage, monocite i dendritičke stanice). Inhibirajući ekspresiju određenih molekula na površini dendritičkih stanica, vitamin D dovodi do inhibicije stvaranja proupalnih citokina, a aktivacijom makrofaga vitamin D pokazuje svoj stimulirajući učinak na imunološki sustav. Dokazano je da nedostatak vitamina D može dovesti do povećane podložnosti bakterijskim infekcijama. Modulacijom odgovora T stanica vitaminom D, stečeni imunosni sustav producira manju razinu upale, autoimunosti i ateroskleroze.

Brojnim istraživanjima dokazan je pozitivan učinak vitamina D na smanjenje progresije autoimunih bolesti.

Boravak na otvorenom nije važan samo za sintezu vitamina D već bi trebalo poticati i kretanje i tjelovježbu koje su važan faktor snažnog imunološkog sustava.

U ovo zdravstveno neizvjesno vrijeme izreka ‘’Bolje spriječiti nego liječiti’’ nikad nije bila točnija!

Odgovori