Imunitet

5 najučinkovitijih biljaka koje jačaju naš imunitet Ostavite komentar

Želite zadržati dobro zdravlje i imunitet u ovim opasnim vremenima? Prva i najbitnija stavka jest kvalitetna prehrana!

Svakodnevnom konzumacijom proteina, povrća i voća, njegujete i revitalizirate svoje tijelo. Prirodni preparati koji podižu imunitet i pomažu pri borbi protiv virusa- uključujući i COVID-19 – uvijek su dobra ideja.
Sve što morate učiniti jest uvrstiti nekoliko biljaka, preparata i začina u svoju prehranu ili terapiju, kako biste ojačali imunološki sustav. U nastavku saznajte više o pet terapijski aktivnih biljaka koje vrijedi držati u svom ormariću ili vrtu.

Ehinaceja: pročišćivač organizma

Podrijetlom iz srednjeg zapada sjeverne Amerike, ovo se divlje cvijeće može prepoznati po uskim ljubičastim laticama. Tradicionalno je korištena kao antiseptik i, što je još važnije, imunostimulans, jer povećava broj bijelih krvnih stanica, poznatih i kao T stanice, kao i nespecifičnih antitijela. Preporučujemo ju kao imunomodulator i odličnu preventivu protiv virusnih i svih ostalih infekcija tijekom prelaska u zimsko razdoblje. Važno je napomenuti da ju trudnice i dojilje ne smiju konzumirati!

Ulje origana: najmoćniji prirodni borac protiv virusa, bakterija i gljivica!

Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva. U Srednjem vijeku u Europi se koristi za liječenje svih vrsta infekcija…
Origano ili mravinac je samonikla mediteranska biljka, koja se smatra jednom od najljekovitijih biljaka svijeta
Ovih dana svi samo govorimo i slušamo o koronavirusu, pratimo situaciju u Hrvatskoj i svijetu i jedva čekamo da pandemija prođe! Važno je biti odgovoran i ne izlagati sebe i ugrožavati druge. No kako biste prevenirali infekciju, imajte na umu da je bitno ojačati vlastiti imunološki sustav.
Aktivna ljekovita tvar u ulju origana je karvakrol, sastojak koji ima snažna antibakterijska i antiviralna svojstva. Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što djeluje na bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušnjaka i ospica. Najučinkovitije je pravovremeno korištenje, odmah čim se pojave prvi simptomi.

Kadulja: više od aromatične biljke

Priroda je osnova farmakopeje, a ako želite dati poticaj svom imunološkom sustavu, zaokružite prehranu čajem od kadulje! Bogat adstringentnim i antibiotskim spojevima, sadrži saficinolide, spojeve u lišću i stabljikama ove čudotvorne bilje, vrlo aktivnih u borbi protiv virusa. Kadulju možete pronaći u trgovinama zdrave hrane ili je uzgajati kod kuće, čak i na prozorskoj dasci!

Kurkuma: antivirusni začin

Ovaj intenzivno žuti začin snažan je saveznik vašem zdravlju. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i E kao i obilju antioksidansa poznata je po neuroprotektivnim, protuupalnim, analgetskim i antimikrobnim učincima. Moramo posebno spomenuti arabinogalaktan, spoj koji sprječava razvoj infekcija uklanjanjem toksina i blokiranju aktivacije mikroorganizama u našem tijelu. Ayurvedska medicina iznimno cijeni kurkumu zahvaljujući njezinim sposobnostima liječenja organizma od svih vrsta upala, regulirajući zdrav upalni odgovor.

Češnjak – najbolji je kad je sirov!

Ova biljaka koristi se tisućama godina kao stimulator i modulator upalnog odgovora. Prirodno je antimikrobno sredstvo. Njegova svojstva uključuju aktivaciju bijelih krvnih stanica i T stanica, dok ujedno sprječava prodor toksina iz mikroorganizama u naše tijelo. Zaštitite se od infekcije navikom da svaki dan ujutro pojedete nekoliko oguljenih režnjeva češnjaka. Ako vas brine neugodan zadah, prožvačite par listića peršina ili češnjak konzumirajte u obliku kapsula. Lako, zar ne?

Kako biste svoj organizam i imunološki sustav održali u tip-top formi, svakako dodajte ove biljke u svoju svakodnevnu prehranu. Ako je moguće, uzgojite ih sami, konzumirajte sirove ili nabavite provjerene i kvalitetne preparate u obliku tinktura, kapsula ili tableta.

Naglašavamo, ako sumnjate da ste bolesni ili ste bili izloženi virusu COVID-19, slijedite protokol preporučen od strane epidemiološke službe i obavezno kontaktirajte svog liječnika!

Odgovori