Bol u stopalu Ostavite komentar

Bol u stopalu je neugodna i specifična bol koja često uzrokuje poteškoće pri kretanju. Često se javlja kao sindrom prenaprezanja.

Stopalo je specifična funkcionalna cjelina koja se sastoji 26 kostiju međusobno povezanih čvrstim svezama, a mišićno osigurana mišićima stopala i potkoljenice. Kada je snaga mišića stopala u ravnoteži sa silama opterećenja – stopalo ima normalnu i neometanu funkciju.

Bol se može javiti na bilo kojem dijelu stopala, od prstiju na nogama sve do Ahilove tetive koja se nalazi na stražnjoj strani pete.

Za normalan hod ključna je uloga većeg broja struktura. Spomenimo tri koje su, po učestalosti tegoba, najčešći uzrok bola u stopalima – palac, Ahilova tetiva i plantarna fascija.

Hallux valgus

Hallux valgus, u narodu poznatiji kao “čukalj”, deformacija je palca na nozi vrlo često praćena deformacijama ostalih prstiju, najčešće drugog prsta. Do ove promjene dolazi zbog poremećenih biomehaničkih odnosa u samom stopalu. Glavni razlog je spuštanje svodova stopala (uzdužnog i poprečnog), ali i nošenje neadekvatne obuće (uske cipele, visoke potpetice i sl). Uslijed deformacije javlja se bol u stopalu kao i otežana pokretljivost.
Statistički, od Hallux valgusa više pate žene.

Ovom problemu možemo doskočiti nošenjem ortopedskih uložaka izrađenih po mjeri, čime se precizno rasterećuju one strukture stopala na kojima je pojačano opterećenje (poprečni svod stopala, zglob palca i I. metatarzalne kosti).
Nošenje ortoza za Hallux valgus je također preporučljivo. Nošenjem ortoza zaustavlja se napredak skretanja palca u valgus položaj (prema unutra) i velikim dijelom korigira deformitet u samom zglobu. Postupak korekcije zahtjeva dulje vrijeme korištenja (par mjeseci) do uočavanja poboljšanja. No kada postignemo rezultat, on je uistinu vidljiv. Idealna kombinacija je ortoza koju nosimo po noći (noćna ortoza za Hallux valgus) i silikonski separatori – štitnici koje nosimo u obući uz ortopedske uloške.
U slučaju jačeg deformiteta, preporučuje se kirurško liječenje.

Bol u stopalu uzrokovana oštećenjem Ahilove tetive

Ahilova tetiva, poznata i kao petna tetiva, tetiva je na stražnjem dijelu potkoljenice i najdeblja je u ljudskom tijelu. Služi za pričvršćivanje mišića potkoljenice na petnu kost. Ti mišići, djelujući preko tetive, uzrokuju plantarno savijanje stopala u zglobu gležnja.

Abnormalnosti Ahilove tetive uključuju upalu (tendinitis Ahilove tetive), degeneraciju i puknuće.
Bolna stanja Ahilove tetive posljedica su akutnih i kroničnih ozljeda. Uz jutarnju bolnost, otežane su svakodnevne kretnje, a može biti prisutno i zadebljanje tetive.
Tegobe obično počinju kao blaga bol ili zatezanje u stražnjem dijelu stopala ili iznad pete; nakon trčanja ili neke druge sportske aktivnosti.
Jača bol može se javiti nakon dugotrajnog trčanja ili penjanja stepenicama. Osobe često navode i jutarnju osjetljivost ili ukočenost, što se obično povlači razgibavanjem ili nekom lakšom aktivnosti.

Bol u stopalu uzrokovana plantarnim fascitisom

Plantarni fascitis jedan je od najčešćih uzroka boli u stopalu, odnosno u peti. Riječ je o upali plantarne fascije (tvrde vezivne strukture) koja se proteže od prstiju, duž donjeg dijela stopala te se hvata za donji dio petne kosti. Plantarna fascija podupire svod stopala.

Nastaje zbog stresa i opterećenja pa na fasciji nastaju sitna oštećenja, prenapregnuta je i dolazi do razvoja upale. Zbog učestalih mikrotrauma i nedovoljnog vremena za oporavak i obnovu često dolazi do razvoja koštane izrasline na peti (petnog trna).

Manifestira se jakom probadajućom boli u području pete. Bol u stopalu kod plantarnog fascitisa je izraženija ujutro te se obično pojačava pri oslanjanju na nogu ili pri kretanju.

Plantarni fascitis tretira se gotovo uvijek neoperativno. Tretman počinje metodama za otklanjanje bola i upale (led, protuupalni lijekovi i gelovi, masaža). U kasnijem tretmanu predlažemo korištenje ortopedskih pomagala (npr. silikonski jastučić za pete ) i uložaka s petnim rasterećenjem. Preporučujemo primjenu vježbi za istezanje mišića potkoljenice (lista), Ahilove tetive i plantarne fascije.

Odgovori