Hallux-Valgus-cukljevi

Čukljevi (Hallux Valgus): Uzroci, Simptomi i Liječenje Ostavite komentar

Što su čukljevi?

Čukljevi, medicinski poznati kao Hallux Valgus, su deformitet stopala koji uključuje izbočenje kostiju na bazi nožnog palca. Ova izbočina nastaje kada se prvi metatarzalni zglob pomiče prema van, dok se palac pomiče prema ostalim prstima stopala. Čukljevi mogu biti bolni i estetski nepoželjni te značajno utjecati na kvalitetu života.

Uzroci nastanka čukljeva

Nastanak čukljeva može biti uzrokovan raznim faktorima, a neki od najčešćih uključuju:

Genetika: Nasljedni faktori igraju značajnu ulogu. Ako su vaši roditelji ili djedovi i bake imali čukljeve, velika je vjerojatnost da ćete ih i vi razviti.
Neodgovarajuća obuća: Nošenje uske, neudobne obuće, posebno cipela s visokom petom i uskim prednjim dijelom, može pridonijeti razvoju čukljeva.
Ravni tabani: Osobe s ravnim stopalima češće razvijaju čukljeve zbog nepravilne raspodjele težine prilikom hodanja.
Oštećenje stopala: Ozljede stopala ili prekomjerno naprezanje mogu uzrokovati deformacije koje vode do pojave čukljeva.
Medicinska stanja: Stanja poput reumatoidnog artritisa i drugih upalnih bolesti zglobova mogu povećati rizik od razvoja čukljeva.

Simptomi

Simptomi čukljeva mogu varirati, ali najčešće uključuju:

 • Vidljivo izbočenje na bazi nožnog palca.
 • Bol i osjetljivost na području čuklja, posebno pri nošenju obuće.
 • Crvenilo i oticanje oko zgloba palca.
 • Ograničena pokretljivost palca.
 • Pojava kurjih očiju ili žuljeva na mjestima gdje se palac i drugi prsti dodiruju.

Dijagnoza

Dijagnoza čukljeva obično se postavlja na temelju fizičkog pregleda stopala i procjene simptoma. Liječnik može također preporučiti rendgensko snimanje kako bi se utvrdio stupanj deformiteta i isključila mogućnost drugih stanja koja mogu uzrokovati slične simptome.

Liječenje

Liječenje čukljeva može biti konzervativno ili kirurško, ovisno o težini simptoma i utjecaju na svakodnevni život.

Konzervativno liječenje

 • Nošenje udobne obuće: Izbjegavajte usku i neudobnu obuću. Odaberite cipele sa širokim prednjim dijelom i niskom petom.
 • Ortopedski ulošci: Korištenje ortopedskih uložaka može pomoći u pravilnoj raspodjeli težine i smanjenju pritiska na čukalj.
 • Fizioterapija: Vježbe za jačanje mišića stopala i povećanje pokretljivosti zglobova mogu pomoći u ublažavanju simptoma.
 • Lijekovi protiv bolova: Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) mogu pomoći u smanjenju boli i upale.
 • Ledene obloge: Primjena leda na područje čuklja može smanjiti oticanje i bol.
 • Nošenje ortoza za nožne palce: Može pomoći u zaustavljanju daljnjeg rasta.
 • Nošenje silikonskih separatora i štitnika: Pomažu pri ublažavanju natisaka, a ujedno i separiraju prste.

Kirurško liječenje

Ako konzervativne metode ne donose olakšanje, a bol i deformacija ozbiljno utječu na kvalitetu života, liječnik može preporučiti kirurški zahvat. Postoji nekoliko vrsta operacija za ispravljanje čukljeva, a izbor metode ovisi o težini deformiteta i individualnim potrebama pacijenta. Može se raditi o: osteotomiji (rezanju i poravnanju koostiju), artrodezi (spajanje zglobova), ekzostektomiji (uklanjanje izbočene kosti).

Prevencija

Prevencija čukljeva uključuje nošenje udobne i prikladne obuće, redovito vježbanje i održavanje zdrave tjelesne težine. Ako primijetite rane znakove čukljeva, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste spriječili daljnje pogoršanje stanja.
Kao jednu od najučinkovitijih metoda prevencije bismo izdvojili nošenje ortoza.
Više o tome pogledajte niže:

https://www.bioorto.hr/product-category/hallux-valgus-cukljevi-i-ortopedski-proizvodi/silikonski-stitnici-za-hallux-valgus-cukljeve

Zaključak


Čukljevi su uobičajen problem koji može uzrokovati značajnu nelagodu i bol. Razumijevanje uzroka, prepoznavanje simptoma i pravovremeno liječenje ključevi su za upravljanje ovim stanjem. Ako imate problema s čukljevima, posavjetujte se s ortopedom kako biste pronašli najbolji način za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvalitete života. Također, obratite se našem stručnom osoblju u našoj specijaliziranoj prodavaonici medicinskih pomagala.

Odgovori