Bolna stopala i anatomski ulošci za potporu Ostavite komentar

Najprije kratke činjenice o anatomiji stopala:

Stopala su oslonac tijela pri svakom koraku, nose težinu čitavog tijela i omogućuju kretanje (stajanje i hodanje). Gornja površina stopala je zapravo poleđina (dorsum pedis), a donja je taban (planta pedis). Kostur ovog dijela čine kosti stopala, grana stopala (metatarsus) i članci prstiju. Stopalo je lagano udubljeno, tako da ima 2 svoda, uzdužni i poprečni, koji se postupno oblikuju.

Prilikom hodanja:

Na podlogu se oslanjamo na 3 točke, a to su: donji prošireni dio petne kosti, baza 1. metatarzalne kosti, baza 5. metatarzalne kosti.
Između njih postoje tri luka (unutrašnji i vanjski uzdužni te prednji poprečni), koji podržavaju tetive i mišići, a bitni su za normalnu funkciju stopala.

Zdravo stopalo ima pravilan luk (svod) koji se stvara kada mišići i tetive stopala i potkoljenice podižu središte tabana prema gore. Ako su mišići slabi, oni ne mogu zadržati stopalo u pravilnom luku te ono pada formirajući ono što znamo kao „spušteno stopalo“.

Stopalo se sastoji od 26 malih kostiju koje su povezane tkivima i zglobovima, te ima čak 14 mišića. Sve to zajedno formira oblik stopala, ali i znači da uzrok boli u stopalu može dolaziti iz mišića, kosti, zglobova, zglobnih čahura, tetiva i ligamenata.

Najčešći raznovrsni problemi sa stopalima:

 • atletsko stopalo (svrab, peckanje, plikovi u obično vlažnim prostorijama)
 • kurje oči (krugovi zadebljane kože)
 • plantarni fascitis (bol u dnu pete ili u donjem dijelu stopala koji se širi prema sredini tabana, ligament postaje osjetljiv te bolan zbog neudobne obuće ili loše potpore luka)
 • trn u peti (bol, upala ili čak koštana izbočina na peti)
 • čekić prst (zakrivljeni prst koji je usmjeren prema dolje)
 • giht (nakupljanje mokraćne kiseline u stopalu, posebice u nožnom palcu, često osobe imaju osjećaj kao da ih žari)
 • ravno stopalo (nedostatak luka u sredini stopala, spušteni mišići)
 • dijabetska neuropatija (dijabetes oštećuje periferne živce, pojavljuju se simptomi poput treskanja stopala, gubitka osjećaja…)

Sve navedene tegobe, ali i druge, uzrokuju probleme sa stopalima zbog kojih ne možete normalno funkcionirati u svakidašnjem životu. Na zdravlje stopala moramo misliti i prije nego što se pojave problemi, a tu svakako pomaže nošenje kvalitetnih uložaka za obuću.

Kako nam anatomski oblikovani ulošci mogu pomoći?

Anatomski ulošci preporučeni su onima sa spuštenim stopalima, kao preventiva sportašima ili osobama koje dugo stoje, ali se primjenjuju i u liječenju raznih deformacija stopala, tegoba (petni trn, metatarzalgija) i ozljeda Ahilove tetive. Kvalitetni uložak ublažit će udarce i vibracije na stopala, rasteretiti ligamente, mišiće i tetive koji su izloženi naporu, dugom stajanju, aktivnom kretanju i atletskim aktivnostima.

Funkcija kvalitetnih anatomskih uložaka za obuću je višestruka:

 • podržavanje svodova stopala
 • sprječavanje grčeva u mišićima stopala
 • održavanje kvalitetne cirkulacije
 • smanjivanje boli u stopalima, potkoljenicama, koljenima, kukovima i križima
 • poboljšanje biomehanike stajanja i hodanja
 • bolja amortizacija tijela pri hodu

Liječenje i prevencija boli u stopalu

S obzirom na to da bol u stopalu mogu uzrokovati različiti uzroci, liječenje će također ovisiti o tome što uzrokuje bol. Katkada je dovoljna samo promjena obuće. Bitno je da nosite cipele koje nisu potpuno ravne, odnosno da su blago povišene na peti. Pomoć pri boli u stopalu može stvarati kontrola pokreta, korekcija hoda te nošenje uložaka ili cipela koje će rasteretiti bolni dio.

Najbolja je prevencija:

Prije nego nastane bol u stopalu, imate mogućnost prevencije tih tegoba. Prije svega ne smijete zaboraviti na treniranje cijelog tijela i svakodnevno istezanje nogu jer će to spriječiti proširene vene i bolove u nogama. Istegnite se nekoliko puta u danu, posebice ako imate posao u kojem sjedite cijeli dan. Kod žena bi bilo jako dobro da nakon nošenja visokih peta dobro izmasiraju stopalo trljajući ga o tenisku (ili neku drugu) lopticu. Masiranje će pomoći za uklanjanje boli u peti i cijelom tabanu.

Pravilnu potporu i rasterećenje donose ulošci za obuću

Nošenje uložaka koji podupiru svod stopala može ublažiti nelagodu. Anatomski uložak omogućuje pravilnu potporu i rasterećuje stopalo. Na taj način smanjuju se smetnje, čuvaju se zglobovi, kralježnica i venski sustav potkoljenice. Glavna uloga anatomskih uložaka je pravilno podržati i rasteretiti stopala. Korištenjem uložaka postiže se fiziološki neutralan položaj stopala kojim se ono postavlja u adekvatan položaj za ravnomjernu podjelu pritiska.

Iz naše ponude izdvajamo:

Anatomski ulošci za obuću Relax Shock Absorber Pecari
Anatomski ulošci Relax Shock Absorber
Anatomski ulošci Relax

Odgovori