Kako očuvati psihičko zdravlje: vitamin D i omega-3 povećavaju razinu serotonina Ostavite komentar

Procjenjuje se da milijuni odraslih osoba imaju neku vrstu mentalne bolesti, a čini se da se broj povećava.
Anksioznost, depresija, opsesivno-kompulzivni poremećaj, ADHD, autizam i mnoge druge bolesti polako postaju bolesti modernog doba. U ovom članku pročitajte kako omega-3 i vitamin D mogu biti korisni u liječenju i ublažavanju simptoma napetosti, stresa i većine vrsta psihičkih bolesti.
Iako se i prije znalo da omega-3 i vitamin D pomažu u liječenju mentalnih bolesti, točan mehanizam tek je nedavno otkriven.

Vitamin D i omega-3 masne kiseline reguliraju serotonin!

Niske razine serotonina uzrok su raznih psihičkih bolesti uključujući depresiju, opsesivno-kompulzivni poremećaj, bipolarni poremećaj, ADHD, autizam i shizofreniju. Isto tako, poremećaji ponašanja, kao što su npr. donošenje odluka, impulzivnost, odgađanje obaveza, rizična ponašanja i sl. povezani su s nedostatkom ili disbalansom ovog vitalnog neurotransmitera.

Mehanizam je sljedeći:

EPA pomaže oslobađanju serotonina iz neurona smanjujući upalne spojeve zvane E2 prostaglandini. Upala naime blokira oslobađanje serotonina.

DHA povećava fluidnost membrana moždanih stanica, omogućujući serotoninu da lakše dođe do receptora.

Vitamin D regulira pretvorbu triptofana (aminokiseline) u serotonin. Ova kombinacija dodataka prehrani štiti od psihičkih bolesti povećanjem razine serotonina.

Zaključak:

U zadnjem desetljeću, uvelike je povećana konzumacija psihijatrijskih lijekova, čije se nuspojave kreću od suhih usta, nesanice, debljanja i zamagljenog vida. Vitamin D i omega-3, s druge strane, podržavaju psihičko zdravlje bez izazivanja ozbiljnih nuspojava.

Za mentalno zdravlje, terapijske doze ribljeg ulja kreću se između 2-4 grama, a veće doze (10 grama) pogoduju stanjima kao što je bipolarni poremećaj.

Da bi se održala optimalna razina vitamina D u krvi, potrebno je uzimati između 5000 i 7000 IU dnevno i svakih par mjeseci pratiti razinu ovog vitamina u krvi.

Psihičkom zdravlju također pogoduju i svi protuupalni dodaci prehrani kao što je kurkuma, brahmi, vitamin C i magnezij.

Odgovori