Kad Vas boli ručni zglob… Ostavite komentar

Postoje mnogi mogući uzroci problema sa boli u ručnom zglobu. Važno je obaviti liječnički pregled, preferirano kod specijalista. Liječnik prepoznaje probleme te postavlja potencijalne dijagnoze, a s time i rješenja Vaših tegoba, a tretman treba biti usmjeren na liječenje uzroka boli.

U našem blogu pročitajte ukratko o uzrocima bolova, mogućim tretmanima i savjetima kako bi si mogli pomoći kod kuće.

Bolovi u zglobu ruke najčešće su uzrokovani konstantnim prenaprezanjem i ponavljajućim radnjama (uz istovremenu primjenu sile) koje mogu oštetiti strukture zgloba. Bol može biti uzrokovana istegnućem, prijelomom ili drugim ozljedama, kao i artritisom. Također, direktnim pritiskom na strukture zgloba, dugotrajnim iskrivljenim položajem šake i izlaganjem vibracijama.

Padanje na ruke za vrijeme igre, poslovi za računalom, sport, istrošenost hrskavice, nastanak bolesti zglobova u starijoj dobi – sve su to razlozi zbog kojih se mogu javiti bolovi ili vrsta nelagode u zglobovima ruku.

Neki od najčešćih uzroka bolova u zglobu ruke su:

Tendonitis – čest problem i može uzrokovati bol i otekline na zglobu. Javlja se zbog upale tetive.
Uganuće zgloba ruke – ozljeda ligamenata koja ograničava normalno korištenje ruke.
Sindrom karpalnog tunela ili kanala – stanje koje proizlazi iz disfunkcije jednog od živaca u zglobu, koji je stisnut ili stegnut dok prolazi kroz zglob.
Artritis – prisutna je bol, teškoće u obavljanju normalnih aktivnosti, pa čak i one jednostavnije.
Ganglion ciste – benigne, tekućinom ispunjene otekline, koje nisu kancerogene i mogu rasti u veličini, no neće se širiti na druge dijelove tijela.
Prijelomi – ortopedske ozljede koje zahtijevaju nošenje gipsa ili čak operaciju.

Kada kontaktirati liječnika?

Ako niste sigurni u uzrok boli, ako se bol, oteklina pogoršava ili dulje vremena stanje ostaje isto. Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su: oštra bol u zglobu, padanje predmeta iz ruku kada ih nosite, nemogućnost korištenja ruke, deformitet ručnog zgloba, oteklina, podljevi. Bol koja se javlja noću te Vas budi iz sna, bol u mirovanju, bol koja traje dulje od 6 dana, nemogućnost svijanja zgloba i ostalo neuobičajeno.

Kako se liječi bol u zglobu ruke?

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći kod rješavanja problema:

Umjerena aktivnost i odmor – najčešća preporuka za mnoge uobičajene uzroke boli je odmaranje zgloba i smanjivanje akutne upale.

Led/hlađenje: najčešće koristimo led kod akutnih ozljeda (unutar 48h). Pomaže u smanjenju oteklina te kod sindroma prenaprezanja (sportaši).

Toplina: u slučaju kroničnih oboljenja najčešće, kada treba potaknuti cirkulaciju u tkivu te opustiti tkivo i mišiće.

Steznik/ortoza za ručni zglob: nošenje steznika ili ortoze za zglob šake pruža potporu zglobu te ga na neki način imobilizira i ograničava pokretanje. Ortoze su najčešće jače potpore, nerijetko i sa ušivenim plastičnim potporama kako bi se ograničilo pokretanje u zglobu te naposlijetku dovelo do zacijeljenja ozljede i smanjenje bolova. Steznici su mekše potpore, za manje probleme u zglobu i manje bolova, mogu se nositi poslije ortoza pri povratku svakodnevnim aktivnostima.

Antiupalni lijekovi – nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolova (NSAR) su najčešće propisivani lijekovi za bol u ručnom zglobu, a osobito kod pacijenata kod kojih bol uzrokuje artritis ili tendonitis.

Vježbe za šaku – ovisno o stanju, vježbe određuje fizioterapeut ili liječnik specijalist.

U našoj ponudi pronađite program steznika/ortoza:

Steznik za rucni zglob i palac BioOrto.hr
Steznik za ručni zglob i palac
Steznik za ručni zglob sa otvorom za palac
Potpora/ortoza za ručni zglob ManuSensa
ManuTrain – stabilizacija rucnog zgloba BioOrto.hr
ManuTrain- stabilizacija ručnog zgloba

		

Odgovori