Hijaluronska kiselina – izvor mladosti Ostavite komentar

Kako može hijaluronska kiselina osim koži, pomoći i zglobovima?

Hijaluronska kiselina ili hijaluronan polimerna je molekula šećera koja se prirodno nalazi u ljudskome tijelu, gdje ima brojne važne uloge. Ima sposobnost vezanja za velike količine vode i važan je sastojak izvanstanične matrice. U ljudskome tijelu u prosjeku se nalazi 15 grama hijaluronske kiseline, koja se stalno razgrađuje i ponovno tvori kako bi se obnovila.

Najvažnija je funkcija hijaluronske kiseline da zadržava vodu i tako kontrolira vlažnost tkiva. Najviše je ima u koži, gdje se nalazi gotovo polovica cjelokupne hijaluronske kiseline u našem tijelu. U većim se količinama nalazi i u sinovijalnoj tekućini, koja je potrebna za djelovanje zglobova, i u očnoj vodici, koja vlaži očnu jabučicu.

Hijaluronska kiselina – prirodna hidratantna tvar u našem tijelu koja čuda čini za kožu, ima anti-age efekt te je prozvani izvor mladosti.

Zadržavanje vode i primjerena vlažnost kože koju pruža hijaluronska kiselina vrlo su važni za održavanje mladolikog izgleda kože. Starenje kože kompleksan je proces koji stručnjaci još ne razumiju u potpunosti, ali otkrili su da je hijaluronska kiselina u ovom procesu jedan od ključnih čimbenika. Primjerena vlažnost čini kožu napetom, elastičnom i sjajnom.

Top četiri bitnih faktora hijaluronske kiseline koji su dobri za kožu i zglobove:

Sposobnost vezanja vode: Hijaluronska kiselina na sebe veže velike količine vode, čak do 6 litara po gramu. Stoga učvršćuje vezivno tkivo i doprinosi čvršćem izgledu kože.

Velika viskoznost: Kao glavni sastojak sinovijalne tekućine, hijaluronska kiselina osigurava dobru pokretljivost zglobova, čak i kod brzih i energičnih pokreta. Zbog svoje velike viskoznosti hijaluronan savršeno „podmazuje“ zglobove. Upravo zbog velike viskoznosti hijaluronske kiseline, bitno je održavati normalnu razinu u organizmu, a olakšano kretanje je veliki plus u vašoj svakodnevnici.

Poticanje staničnoga kretanja: Stanično kretanje važno je za funkcioniranje ljudskog organizma. Povećavajući razmak između stanica, hijaluronska kiselina osigurava njihovu veću pokretljivost. To je vrlo važno u procesu obnavljanja tkiva jer hijaluronan također osigurava značajnu opskrbu hranjivima tvarima i kisikom.

Otpornost na pritisak: Tkivo koje sadrži hijaluronsku kiselinu čvršće je i manje podložno stlačivanju. Bolje podnosi pritisak. Tako, primjerice, intervertebralni diskovi mogu podnijeti veći dio tjelesne mase.

Općenito govoreći o prednosti i uporabi hijaluronske kiseline, ona ima različite namjene, mnogi ju uzimaju kao dodatak prehrani, ali koristi se i u kozmetici kao dodatak kremama, kapima za oči i injekcijama. Najpoznatija primjena hijaluronske kiseline je kao dodatak kremama i serumima protiv bora, dok je sve raširenija i kod liječenja artritisa. U alternativnoj medicini se čak hijaluronska kiselina vrlo često preporučuje i za liječenje niz drugih zdravstvenih problema kao što su sindrom kroničnog umora, kronična bol, fibromialgija, osteoporoza, nesanica, i druge.

U našoj ponudi dostupna je u obliku dodatka prehrani:

Hijaluronska kiselina 120 kapsula
Hijaluronska kiselina + MSM, 60 kapsula
Kolagen shot, Gaia Naturelle, 500 mL

Odgovori