Išijas – intenzivna bol u leđima i gluteusu Ostavite komentar

Išijas (lat. lumboischialgia, eng. schiatica) je stanje u kojem osobe osjećaju vrlo neugodnu, intenzivnu i “sijevajuću” bol u donjem dijelu leđa, prema kuku. Bol nastaje nakon pritiska na korijen velikog živca koji izlazi iz kralježnične moždine – nervus ishiadicus.

Kada je taj veliki živac pritisnut, počinje bol u leđima popraćena trncima, slabošću, bol prelazi u stražnjicu, bedro, a može segnuti čak i do stopala.

Najčešći uzrok ovakvome pritisku na živac jest gubitak sadržaja ili mase međukralježničnih diskova. Također, trudnice mogu osjećati tegobe, osobe koje dižu teški teret, osobe koje se nepravilno drže, poremećaji živaca, krivi pokreti ili torzije u kralježnici, istegnuće kralježničnih mišića, razlika u dužini obje noge, upala u sakralnoilijakalom zglobu, artroza i drugi razlozi…

Simptomi i karakteristike išijasa:

 • snažna, oštra bol u donjem dijelu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju (rijetko se javlja u obje noge)
 • bol se pojačava prilikom sjedenja
 • osjećaj žarenja i i trnjenja uzduž cijele dužine noge
 • slabost, ukočenost ili slabija kontrola pokreta noge
 • slabiji oslonac na nogu, a moguća je i pareza stopala te otežana ili ograničena funkcija stopala
 • konstantna bol koja može otežavati ustajanje ili hodanje
 • kašljanje, kihanje te svi drugi nagli pokreti koji uzrokuju bol
 • bol koja utječe na svakodnevne aktivnosti i san
 • bol koja uzrokuje gubitak kontrole nad crijevima i mjehurom

Tretman išijasa:

U akutnom obliku najčešće se upotrebljavaju tablete protiv bolova. No, da ti akutni problemi ne bi postali kronični, potrebno je regularno posjećivati doktora ili fizioterapeuta.

 • Medikacija: tablete protiv bolova u slučaju manjih tegoba. Za ozbiljnije slučajeve su ponekad potrebne injekcije kortizona.
 • Kretanje: vrlo je bitno biti fizički aktivan zbog jačanja cirkulacije u mišićima i zglobovima što može dovesti do smanjenja tegoba.
 • Fizioterapija: neke od metoda koje se koriste su ultrazvuk, vježbe namijenjene za išijas i jačanje mišića.
 • Kvalitetan san: bitno je osigurati učinkoviti sistem za spavanje. Ukoliko spavate u ispravnoj pozi, možete smanjiti pritisak na živac.
 • Mirovanje: samo u početnoj fazi prilikom jakih bolova.
 • Vrući/ hladni oblozi: u akutnoj fazi bolesti primjena vrućih obloga ili leda koristi se kako bi se ublažili bolovi, posebno u prvoj fazi nastupa boli. Uobičajeno obloge se drže na bolnom mjestu nekih 20min i stavljaju se svaka 2 sata (isprobajte koji vam bolje odgovaraju).

Jedna od najbitnijih terapija za stavljanje išijasa pod kontrolu:

TERAPIJA VJEŽBANJEM

Program vježbi treba započeti odmah čim popuste bolovi, dakle u krevetu. U početku je poželjno vježbe kombinirati s ostalom terapijom, osobito masažom i fizikalnom terapijom.

Od vježbi najčešće se rade vježbe na strunjači za istezanje leđa, a kasnije vježbe za jačanje trbušne i leđne muskulature. Osim vježbi na strunjači jako je poželjno i vježbanje u bazenu jer voda rasterećuje tijelo. Za kralježnicu je vrlo povoljno plivanje kraulom ili leđno. Preporučuje se i okretanje tijela u vodi, jedanput u lijevo, drugi put u desno. Tako se s lakoćom uklanja napetost u području kralježnice.

Primjeri vježbi:

*POSEBNA NAPOMENA:
Nipošto ove vježbe nemojte raditi bez prethodne konzultacije s liječnikom jer možete napraviti više štete nego koristi.

Jednom kad se bol smiri, liječnik ili fizioterapeut može napraviti rehabilitacijski program koji će spriječiti daljnje ozljede. To obično uključuje vježbe koje pomažu u popravljanju držanja, jačanju mišića koji podržavaju vaša leđa i poboljšanju fleksibilnosti.

Par dodatnih savjeta:

Zapamtite najbitnije – cilj kod išijasa je smanjiti pritisak na živac i donji dio leđa. Nemojte nositi teške torbe ili vrećice samo na jednom ramenu ili ruci, pravilno dižite predmete (radite čučnjeve, ne sagibajte kralježnicu), nastojte sjediti uspravnih leđa, nosite udobne cipele s blago povišenom petom, nabavite kvalitetan madrac ili barem nadmadrac, redovite se krećite…

Iz naše ponude izdvajamo:

Pojas za donji dio leđa s trostrukim čičkom

Ortoza za lumbalnu kralježnicu LumboSensa

Rapid zmijski masažni gel

Odgovori