Može li se obnoviti hrskavica u zglobu? Ostavite komentar

O hrskavici- bitno tkivo svih zglobova

Hrskavica je glatko, elastično i potporno tkivo čiji je zadatak zaštita kosti od oštećenja, smanjenje trenja i pritiska prilikom pokreta. Zglobna hrskavica štiti krajeve kostiju i omogućuje klizanje rubova kostiju jedne o drugu. Hrskavice čine mekši dio kostura građenog od hrskavičnog tkiva, tj. od hrskavičnih stanica povezanih elastičnim elastinom i hijalinom. Između zglobnih tijela se nalazi mreža kolagenskih niti gdje se odvija vezivanje vode.

Hrskavica se nalazi na mnogim mjestima u tijelu: u grudnom košu, nosu, bronhijama i ušima, kao i među kralješcima, u laktovima, koljenima, kukovima.

Kada su hrskavice zdrave, onda se zglobovi normalno savijaju i pokreću, no kada nisu zdrave onda će doći do problema pri izvođenju pokreta.

Sastav zglobne hrskavice i propadanje

Hrskavica se sastoji od kolagenih peptida, glukozamina i kondroitin sulfata, MSM-a i minerala. Propadanje hrskavice zglobova, posebno koljena, nastaje kao posljedica narušene ravnoteže između razgradnje i izgradnje.

Taj proces prvo zahvaća kolagen pri čemu se povećava njegova lomljivost i narušava se arhitektura hrskavice. Nakon toga dolazi do otkidanja glukozamina i kondroitina iz rešetke kolagena i usljed djelovanja različitih supstanci do njihove potpune razgradnje. Ćelije koje imaju ulogu u proizvodnji kolagena i ostalih gradivnih elemenata hrskavice bivaju time potpuno ili djelomično blokirane i ne uspjevaju popuniti nastale defekte u hrskavici.

Osteoartritis je najčešća bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti, što može uzrokovati bol i ukočenost.

Obnavljanje hrskavice zglobova

Dodavanjem kolagena iz vanjske sredine omogućava se ćelijama graditeljima dovoljno materijala za brzu i potpunu regeneraciju oštećenog kolagena, stimulira se proizvodnja novog zglobnog kolagena, a zajedno sa drugim gradivnim elementima vrše obnavljanje arhitekture hrskavice.

Jedan od prvih koraka koje trebate napraviti jest konzumacija namirnica koje su bogate aminokiselinom lizin (zadužena za obnovu kolagena).

5 namirnica za regeneraciju hrskavice

  1. Mahunarke
  2. Naranče
  3. Zeleni čaj
  4. Orašasti plodovi
  5. Prokulice

Pošto se kolagen ne stvara sam od sebe u organizmu, potrebno ga je unositi kroz hranu. Neka se na Vašem tanjuru pritom nađu: mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, sir, soja, sušeno voće i drugo. Veoma važna je i supstanca kondroitin za obnovu hrskavice i održavanje njenog dobrog zdravlja. Kondroitin apsorbira vodu u vezivnom tkivu, čime se onda čuva i elastičnost i gipkost hrskavice. Ova supstanca može se dobiti iz hrskavice morskog psa, svinja i krava, te ih isto tako možete pronaći u ljušturi rakova, jastoga i slično.

Kako se može obnova hrskavice napraviti bez operacije?

Za obnovu hrskavice i zglobova, bitno je odražavanje tjelesne težine na normalnoj razini. Višak kilograma može preopteretiti zglobove te tako izazvati deformacije i oštećenja hrskavice.
Unosite veću dozu kalcija jer je kalcij izvrstan kod obnove hrskavice, te osim što možete uzimati u obliku suplemenata, ujedno ih možete unijeti kroz mlijeko, mliječne proizvode, banane i integralnog brašna.
Ne jedite previše zasićenih masti, mesa, škroba, te procesuiranog šećera.
Bavite se s nekom aktivnošću, no nemojte ići preko svojih limita jer tako možete stvoriti više problema nego koristi
Nemojte nositi preteške stvari i rasporedite težinu koju nosite u rukama, jer tako ćete spriječiti trošenje i oštećenje hrskavice u zglobovima.

Odgovori