Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline – svojstva i djelovanje Ostavite komentar

Omega-3 masne kiseline i kardiovaskularno zdravlje

Omega-3 masne kiseline EPA i DHA pružaju primarnu i sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih i kardiometaboličkih bolesti. Ove hranjive tvari neophodne su tijekom života, počevši od njihove vitalne uloge u prehrani majke i novorođenčadi te kod starijih osoba.

Našem tijelu potrebne su masne kiseline da bi preživjelo. Ono je u stanju sintetizirati sve osim dvije: linoleinsku kiselinu (LA) iz obitelji omega-6 i alfa-linolensku kiselinu (ALA) iz obitelji omega-3. Ove dvije masne kiseline moraju se unositi prehranom i zato se smatraju esencijalnim masnim kiselinama (EFA).

Uloga Omega-3 masnih kiselina u smanjenju upalnih procesa

Ulja omega-3 sadrže izrazito korisnu eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), kakvih obično nema u tipičnoj zapadnjačkoj prehrani. Pored toga, sinteza EPA i DHA iz ALA obično je nedovoljna za većinu ljudi koji konzumiraju zapadnjačku prehranu. Pomoću Omega-3 možete ispuniti svoje dnevne potrebe za ovim kritičnim masnim kiselinama. Nadalje, EPA i DHA mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa.

Studije su pokazale da EPA i DHA aktiviraju PPAR, peroksisom-proliferator aktivirani receptor koji potom inhibira proteinski kompleks poznat kao nuklearni faktor-kappa b (NF-kb), odgovoran za stvaranje upalnih procesa u organizmu. Stoga dovoljan unos EPA i DHA podržava zdrav upalni odgovor.

Regulacijom upalnog odgovora, omega-3 doprinosi poboljšanju upalnih poremećaja, poput autoimunih bolesti, alergijskih reakcija, kožnih poremećaja…

Omega-3 i psihičko zdravlje

Omega-3 masne kiseline također pomažu u poboljšanju raspoloženja.
Mnoge kliničke i epidemiološke studije uputile su na pozitivne uloge omega-3 masnih kiselina u razvoju djeteta, prevenciji i terapiji malignih i kardiovaskularnih bolesti, i u novije vrijeme, kod raznih mentalnih bolesti uključujući depresiju, demenciju te ADHD.

Izdvajamo iz naše ponude:
Omega 3 Supra 1000 mg / 120 kapsula
EPA&DHA Gold / 60 kapsula

Odgovori