10 koraka za postizanje uspravnog položaja tijela Ostavite komentar

Pravilno držanje tijela u uspravnom stavu podrazumijeva da su (gledano sa strane) uši, ramena, kukovi, koljena i nožni zglobovi, u ravnini. U sjedećem položaju glava treba biti uzdignuta, a leđa ispravljena zadržavajući prirodan položaj kralježnice. U ležećem položaju glava i vrat bi trebali biti u ravnini s leđima. Sve što odstupa od tog pobuđuje sumnju na nepravilno držanje.

Osvjestite nepravilno držanje, a mi Vam donosimo savjete kako poboljšati posturu tijela:

  1. Postanite svjesni svog držanja: slobodno zatražite i pomoć svoje obitelji ili prijatelja- neka Vas fotografiraju s prednje, stražnje i bočne strane; obratite pažnju na stopala i ramena; sličan efekt možete dobiti i fotografiranjem sebe u ogledalu, no imajte na umu da nije sasvim vjerodostojno tako analizirati svoju posturu.
  2. Analizirajte nepravilno držanje i napravite fotografije ili snimke uspravljanja: ispravite se za kameru, pokušajte se namjestiti u ispravan, ravni položaj. 90% ljudi ispravlja držanje na način da uvija donji dio leđa. Ako je i kod Vas takav slučaj, radi se slabosti srednjeg dijela leđa i mišića trbuha.
  3. Vizualizirajte svoje ravno držanje: zamišljanje pravilnog držanja može Vam pomoći u stvaranju navike da se uspravljate.
  4. Nošenje pojasa za gornji dio leđa: olakšava i pomaže pri uspostavljanju boljeg držanja tijela. Imajte na umu da se takav steznik nosi svega 4-6 sati maksimalno kroz dan. Služi kao fizička potpora i prepreka da Vam ramena ne padnu prema naprijed što često i dovodi tijelo do nepravilnog držanja.
  5. Hodanje s knjigom na glavi: pokušavajte što dulju dužinu prohodati. Takav položaj glave i vrata dok balansirate knjigu na glavi je odlična vježba za jačanje mišića vrata.
  6. Igra bojama: odredite jednu boju koja će Vam, kad ju vidite, pomoći i podsjetiti Vas da se ispravite.
  7. Prilikom vožnje auta: obratite pažnju kako držite volan; podignite sjedalo kako bi imali bolji pregled te kako ne bi previše napinjali vrat.
  8. Prilikom korištenja mobitela: rađe podignite ruke višlje, ne sagibajte vrat prema mobitelu.
  9. Nemojte križati noge kad sjedite: dugotrajnije sjedenje smanjuje cirkulaciju te šteti Vašem tijelu, a tako i posturi.
  10. Uvlačite trbuh dok stojite: držanje stalnog tonusa mišića drži kralježnicu u povoljnijem položaju.

Nepravilno držanje najbolje se može ispraviti jačanjem mišića odnosno tjelesnom aktivnošću. Djeci se preporuča bavljenje tjelesnom aktivnošću najmanje 60 minuta dnevno. Plivanje, trčanje, vožnja bicikla samo su neki od preporučenih aktivnosti. Starija djeca i adolescenti mogu naučiti vježbe medicinske gimnastike i nakon nekoliko dana uz terapeuta, kasnije sami doma vježbati. Potrebno je izbjegavati dugotrajno sjedanje, posebno ispred računala ili uz mobilne uređaje. Čitanje sitnih slova sa zaslona mobitela osim što uništava vid, jako loše djeluje na vratnu kralježnicu. Idealna kombinacija za dugoročno održavanje pravilne posture se nalazi u nošenju pojasa (u prvotnim fazama) i u jačanju snage mišića kralježnice i gornjeg dijela tijela.

Pogledajte naše proizvode koji Vam mogu pomoći klikom OVDJE.

*Izvori sa web stranica: zzjzdnz.hr; fitness.com.hr.

Odgovori