Osvijestite nepravilno držanje i sjedenje u uredu Ostavite komentar

Svi to već i znaju da je dugotrajno sjedenje, posebice u nepravilnom položaju, vrlo štetno.
Opterećenja za kralježnicu su velika te kroz godine, šteta se zbraja te je izuzetno stresno za tijelo. Pri dugotrajnom i nepravilnom sjedenju mogu se javiti bolovi u: očima, leđima, vratu, vratno-prsnom prijelazu, križno-slabinskom prijelazu, ramenima, šaci, kukovima, nogama, stopalima.

Sjedenje usporava krvožilni sustav i s vremenom uzrokuje slabljenje muskulature. Neispravni i pogrbljeni sjedilački položaj opterećuje diskove kralježnice koji se onda slabije opskrbljuju hranjivim tvarima. Zbog nedovoljne prokrvljenosti mišića javlja se otvrdnuće i ukočenost, a dugoročni nedostatak kretanja vodi propadanju istih mišića. Neispravni položaj negativno djeluje i na naše unutrašnje organe, na disanje i na probavni sustav. Isto tako, ukočenost i kronična nelagoda imaju utjecaja i na naše psihičko stanje – osjećamo se razdraženo, umorno i bezvoljno. Sve u svemu, loše sjedenje nema niti jednu pozitivnu posljedicu.

Što kaže “ergonomija – nauka”?

Pravilan sjedeći položaj znači da je kralježnica uspravna, vrat ravan, ruke pravilno savijene u laktovima. Donji dio leđa je uporen u stolac, kukovi i trup te trup i koljena su pod 90 stupnjeva. Stopala su na podlozi.
Ne postoji pravilna sjedalica nego postoji pravilno sjedenje.
Na najobičnijoj sjedalici (stolcu) možemo ispravno i ravno sjediti te nam nije nam potrebno kupovati skupe stolice.
Da bismo pravilno sjedili potrebno je imati dovoljno jake leđne mišiće i mobilne zglobove kralješnice.

Što učiniti za sebe i svoje tijelo prilikom sjedenja?

  1. Poduprite leđa: naslonjač stolca bi trebao pratiti prirodnu liniju vaših leđa, osobito donjeg dijela, popunjavajući prazninu između leđa i naslonjača. Ovo vam pomaže izbjeći dodatni pritisak na kralježnicu i sačuvati pravilno držanje kod sjedenja.
  2. Ugodan položaj nogu: maknite sve stvari koje se nalaze ispod stola, a stopala neka odmaraju na podlošku ili podu.
  3. Na dohvat ruke: predmetima koje koristite (poput tipkovnice) sjednite dovoljno blizu kako bi spriječili istezanje, no pazite da ne budu predaleko kako bi izbjegli “grbljenje” u kralježnici.
  4. Opuštena ramena i ruke: ramena opuštena, glava uspravna, ruke smještene uz tijelo.
  5. Položaj šake i prstiju: ručni zglob bi trebao biti ravan dok koristite predmete (tipkovnicu/miš), a položaj zgloba bi trebao biti ugodan. U pauzama ispružite ruku i prste na ravnu podlogu.
  6. Smanjite naginjanje i okretanje vrata: sjednite udobno u stolac, zatvorite oči i opustite se. Kada polako otvarate oči, osvjestite gdje vam se pogled prvo usmjerio te predmete koje koristite (zaslon) smjestite u sredinu.
  7. Smanjite naprezanje očiju: zaslon bi trebao biti smješten od vas otprilike za duljinu vaših ruku. Prilagodite svjetlinu i kontrast zaslon te ne zaboravite paziti na svoje oči.
  8. Uzmite predah: pauza pomaže tijelu da se odmori. Npr. dok telefonirate ustanite, protegnite se. Male pauze s ustajanjem čuda čine za kralježnicu.
  9. Povremeno pogledajte strop: na taj način opuštate mišiće. Svijeni oblik kralježnice isteže leđne ligamente, ali i s vremenom kralježnični diskovi degeneriraju. Istežite se čim više možete.

Savjeti BioOrto tima: vježbanjem ojačavate mišiće te na takav način prevenirate lošu posturu. Pogledajte jedan od naših prijašnjih blogova gdje vas savjetujemo o 10 koraka koje je potrebno poduzeti kako bi poboljšali posturu. Kliknite ovdje.

Pomoći vam može i:

Pojas za pravilno držanje “leptir”
Magnetni pojas za ravno držanje
Sissel SitFit disk za sjedenje

Odgovori