Antidekubitalni madraci- koju vrstu odabrati? Ostavite komentar

Što su antidekubitalni madraci?

Antidekubitalni madraci (AD) su medicinski proizvodi namijenjeni sprječavanju razvoja lokalnih kožnih oštećenja nastalih kao posljedica određenih bolesti koje su pacijente prikovale uz krevet. Antidekubitalni madraci se razlikuju od običnih madraca po tome što imaju pažljivo dizajnirane zračne džepove, posebno dizajnirane za smanjenje pritiska osjetljivih dijelova tijela.

Što je dekubitus?

Dekubitus je oštećenje kože izazvano nedovoljnom cirkulacijom uslijed produženog pritiska na meka tkiva. Dekubitus može izgledati kao manja promjena (crvenilo) na koži dok ispod površine kože može biti i znatno veće oštećenje. Oštećenje kože može se proširiti i na potkožno tkivo, mišiće i sve do kosti. Najčešće nastaje zbog sile pritiska, sile tlaka ili trenja, odnosno njihovom kombinacijom, obično iznad istaknute kosti. Dekubitus je komplikacija koja uzrokuje velike probleme.

Kako antidekubitalni madrac može pomoći?

Madrac s kompresorom zraka dokazan je oblik prevencije i liječenja osoba, kako kod kuće, tako i u bolnicama i ustanovama za smještaj starijih i nemoćnih. Madraci pod pritiskom, koji rade na principu zračnih komora, dizajnirani su za prevenciju dekubitusa, ali i za osobe koje imaju dekubituse. Ublažavanje pritiska se događa zbog naizmjeničnih džepova zraka unutar madraca koji neprestano ublažavaju pritisak na cijelo tijelo bez potrebe njegovatelja ili pomoćnika. Konstrukcija od neovisnih i međusobno povezanih komora omogućava ravnomjernu raspoređenost težine i pritisaka, pravilnu ventiliranost i izvrsna izolacijska svojstva – temperaturna udobnost, oksigenacija i izvlačenje vlage, izvrsna izolacijska svojstva. U ovakvim slučajevima madraci pod pritiskom smanjuju količinu neugode i boli tijekom noći.

Odabir AD madraca prema stupnju dekubitusa

Prilikom odabira antidekubitalnog madraca najprije treba uzeti u obzir stupanj dekubitusa, budući da svaki stupanj zahtijeva drugačiju vrstu njege. Postoje 4 stupnja dekubitusa od kojih je 4. najgori. Stupanj dekubitusa procjenjuje i određuje liječnik.

Vrste AD madraca:

Postoje dinamički i statični antidekubitalni madraci. Dinamički se ispunjavaju zrakom uz pomoć kompresora ili pumpe, a statični su već ispunjeni određenim materijalom poput gela. Najbitnija i najuočljivija značajka dinamičkih madraca je njezina struktura u obliku malih odjeljaka. Svaki odjeljak je ispunjen zrakom. Svrha ovakve strukture je spriječiti zastoj krvi u tkivu. To smanjuje pritisak na dijelove tijela koji dodiruju madrac. Najčešće se koriste dinamički madraci, a mnogi stručnjaci ih i potvrđuju kao najbolje rješenje za dekubitalne rane. U daljnjem tekstu opisujemo koristi dinamičkih AD madraca.

Struktura AD madraca:

Postoji više verzija antidekubitalnih madraca. Njihova struktura ima odjeljke u obliku mjehura i valjka. Madrac s odjeljcima u obliku mjehura nastoji spriječiti i tretirati blaže dekubitalne ozljede. Kada su odjeljci ispunjeni zrakom, madrac je tvrd i čvrst. Madraci s odjeljcima u obliku valjka koriste se u situacijama kada je riječ o težim dekubitalnim ozljedama. Madrac se sastoji od vodoravnih odjeljaka koji se ispunjavaju zrakom. Odjeljci nekada nisu međusobno povezani, ali to ovisi o proizvođaču i verziji madraca. Isto tako, na kompresoru se određuje jačina i količina napuhavanja odjeljaka ovisno o stanju, potrebama i razvoju dekubitusa kod pacijenta.

Prednosti antidekubitalnih madraca s zračnim ćelijama:

 • poboljšanje cirkulacije krvi u tkivu
 • smanjivanje pritiska na tijelo pacijenta
 • praktičnost (može se koristiti kod kuće i u bolnici)
 • hlađenje pacijenta pri spavanju
 • pacijenti imaju osjećaj kao da lebde
 • omogućuje udobnost osobito pri pomicanju tijela

Kako ispravno koristiti antidekubitalni madrac?

Jednostavno najprije provjerite veličinu madraca i kreveta, zatim ga postavite na krevet i pokrijte plahtom.

Obratite pažnju na sljedeće:

 • cijevi za napuhavanje zraka obavezno smjestite na dio kreveta gdje pacijent stavlja noge
 • svaka dovodna cijev treba biti ravna, bez ikakvog uvijanja i zapetljavanja s drugim cijevima
 • ugurajte rubove posteljine da bi se spriječilo oštećenje materijala
 • objesite kompresor na okvir kreveta ili bilo gdje drugdje gdje neće ometati prolaz
 • spojite cijevi madraca s kompresorom
 • uključite pumpu u utičnicu i pritisnite prekidač
 • nakon što je madrac napuhan, podesite ga korištenjem gumba za okretanje
 • madrac je spreman za korištenje nakon nekoliko proteklih sati upuhivanja zraka (obratite pozornost na upute proizvođača)

Materijal i čišćenje

Antidekubitalni madraci (s kompresorom) su izrađeni od najlona, poliuretana i gumenog materijala. Zbog toga su rastezljivi, dugotrajniji i vodootporni. Zbog materijala od kojih su izrađeni, madrace je moguće vrlo lako dezinficirati i očistiti. Većina madraca je vodootporna pa ih je moguće prebrisati toplom vodom i deterdžentom. Nakon toga je potrebno ostaviti da se površina suši. Isto tako, kompresor se preporučuje prebrisati vlažnom krpom i deterdžentom.

Iz naše ponude izdvajamo:

RICANT AD madrac s kompresorom visine 7 cm: za osobe I. i II. stupnja razvijenosti dekubitalnih rana ili iz preventivnih razloga korištenja madraca.

RICANT AD madrac s kompresorom visine 11 cm: za osobe III i IV. stupnja razvijenosti dekubitalnih rana.

Odgovori