Pomoć za zdravlje stopala kod raznih problema Ostavite komentar

Procjenjuje se da oko 75 posto populacije u nekom trenutku u životu ima neki problem sa stopalima. Stopala su nerijetko dio tijela koji najviše zapostavljamo, a mogu nam uzrokovati itekakve probleme.

Vaša stopala svakog dana apsorbiraju silu od oko pola tone.

Prosječna osoba tijekom života prohoda udaljenost koja odgovara obilazak tri puta oko ekvatora. S time u mislima, svakako postaje jasno kako ogroman teret stavljamo na naša stopala. Te dvije male baze, naša stopala, nose cijelu težinu našeg tijela. 26 kostiju i 2 sezamske kosti smještene ispod glavice I. metatarzalne kosti, međusobno povezane čvrstim svezama i dugim i kratkim potkoljeničnim mišićima čine naše stopalo.

Tijekom opterećivanja stopala težina tijela se prenaša s potkoljenice na gležanjsku kost, a potom većim dijelom na petnu kost te manjim dijelom na prednji dio stopala. Postoje velike točke neposrednog uporišta- dva uzdužna i dva poreprečna svoda stopala, a oblikuju ih mišići, ligamenti i tetive.

Većina problema sa stopalom posljedica je poremećaja u funkciji zglobova u stopalu, dugog boravka u istoj ili pak neprikladnoj obući.

PROBLEMI I RAZNE DEFORMACIJE STOPALA

Spušteni svodovi stopala

Promjene su najizraženije na prednjem dijelu koji je i statički najosjetljiviji. Tipičan je spušteni poprečni svod stopala koji tijekom vremena dovodi do deformacije prstiju stopala, stvaranja natisaka i popratnih subjektivnih tegoba. Događa se kada mišići i tetive popuštaju i gube snagu. Uzrok toga slabljenja mogu biti oporavak nakon bolesti, naglog rasta, teška trauma, naglašeni umor kod osoba koje puno stoje ili hodaju, povećanje tjelesne težine i nošenje neprimjerene obuće. Ono može biti i genetski uvjetovano. Manifestira se kroz specifičan kruti hod, a može dovesti do bolova u nogama i leđima.

MOGUĆE RJEŠENJE:
Nošenje ortopedske obuće ili uložaka koji podupiru svod stopala može ublažiti nelagodu. Anatomski uložak omogućuje pravilnu potporu i rasterećuje stopalo. Na taj način smanjuju se smetnje, čuvaju se zglobovi, kralježnica i venski sustav potkoljenice.
Ako želite smanjiti pritisak koji vam stvara neodgovarajuća obuća možete koristite gel jastučiće, a za dugotrajnu udobnost koristite silikonske, anatomske uloške koji su prilagođeni stopalu kako biste smanjili osjetljivost na pritisak stopala.

Hallux Valgus (čukalj)

Čukalj je stanje kod kojeg se palac pomiče prema van s pojavom izbočine na unutrašnjem dijelu stopala uz česte prateće nepravilnosti malih prstiju i čitavog prednjeg stopala. Uzrokuju ga nasljeđe, nošenje cipela sa uskim prednjim dijelom i visokom petom. Jedna je od najčešćih popratnih deformacija prednjeg dijela stopala, češće kod žena.

MOGUĆE RJEŠENJE:

Liječenje se započinje rasterećenjem prednjeg svoda, a to je korištenje ortopedskih uložaka rađenih po mjeri stopala.
Eventualnu deformaciju može se spriječiti nošenjem adekvatne obuće. Tu se misli na široku, prostranu obuću s mekim savitljivim đonom i petom ne višom od 3 cm. Važno je smanjiti opterećenje stopala (adekvatni ortopedski ulošci) te vježbati jačanje mišića stopala.
Kad je jednom deformacija etablirana i izaziva određene poteškoće jedini način liječenja je operativni zahvat, odnosno korekcija položaja. Što se tiče operativnog zahvata, obavezna je konzultacija sa liječnikom specijalistom.
Korektor Halluxa se pokazao kao jedino pravo rješenje svima koji su ga koristili. Ovaj korektor nosi se tijekom spavanja, što u početku može biti malo neugodno, ali nakon nekoliko mjeseci prestaje potreba za time jer je Hallux ispravljen te je korektor potrebno nositi samo zbog održavanja s vremena na vrijeme.
Ortoza (korektor) korigira neprirodan položaj palca i ispravlja ga, a njen anatomski prilagođen oblik, garantira fiziološku korekciju korijenskog zgloba palca. Hallux Valgus udlaga je udobna za nošenje, zahvaljujući pjenastoj podstavi koja štiti u kritičnom području između palca i susjednog prsta te vanjskom dijelu palčane kosti.
Nosi se za vrijeme spavanja, a dvije podesive čičak trake omogućavaju precizno podešavanje momenta poluge, pri čemu udlaga ostaje u istom optimalnom području.

https://www.bioorto.hr/product/hallufit-pomagalo-za-vjezbanje-noznih-palceva/

Čekić prst (skvrčeni prst)

Uz deformaciju palca, često se javlja i čekićasti prst. Ovo se odnosi na stanje povećanja prstnog zgloba koji povlači prst unazad te on postaje nalik na čekić. To stanje uzrokuje skraćivanje tetiva koje kontroliraju pokrete pete. Mogu nastati i kao posljedica ozljede, čukljeva ili reumatoidnog artritisa. S vremenom se zglob povećava i postaje tvrđi pod utjecajem trenja između stopala i obuće. Izobličenost malih prstiju može dovesti do kurjih očiju i žuljeva, ali i ozbiljnijih stanja kao što je metatarzalgija. To je pojava boli u području prednjeg dijela stopala koja ponekad može biti izrazito jaka.

MOGUĆE RJEŠENJE:

Oslobađanje prostora za prste u čarapama i obući jedan je od načina liječenja ovoga problema. U nekim slučajevima je potrebna i operacija. Međutim, možete si probati pomoći nošenjem laganih, fleksibilnih i mekanih štitnika i omekšanja od silikona.

Gljivične ili bakterijske infekcije

Najuobičajenija gljivična infekcija je tzv. atletsko stopalo. Može se pojaviti na vlažnoj koži između prstiju, ali i suhoj koži oko pete i drugim dijelovima stopala. Do nje dolazi uslijed načina života, zbog kojeg velik dio vremena provodite u cipelama. Udobna i mračna cipela je idealno mjesto za razvoj gljivica. Može se proširiti na nokte te uzrokovati njihovo zadebljanje i žutilo koje je teže liječiti.

Kurje oči i žuljevi

Njih uzrokuju trenje ili pritisak na koštani dio stopala kada se on u hodu trlja s obućom.

MOGUĆE RJEŠENJE:

Vrlo često promjena obuće, odnosno odabir udobnije i prikladnije obuće rješava problem. Ipak, preporuča se odlazak liječniku jer samostalno liječenje može biti opasno ako ste dijabetičar ili imate slabu cirkulaciju. Kurje oči mogu biti simptom ozbiljnijih problema, poput čukljeva. Kako bi ih spriječili koristite redovito hidratantne kreme za stopala i kamen za pete kako bi odstranili zadebljanja i grubu kožu stopala. Također, pomoći si možete i nekim mekanim silikonskim separatorima.

Naši prijašnji blogovi vezani za stopala:

Korišteni izvori:

bilicvision-ortopedija.hr
krenizdravo.hr
ordinacija.večernji.hr

Odgovori